Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.11.2012.
05:31
D. Lj. Joksić - Vesti A

Skoplje: Čudo u crkvi izazvala vlaga

Nalazi stručnjaka Nacionalnog konzervatorskog centra, koji su sedam meseci istraživali redak i nesvakidašnji fenomen - samoočišćenje fresaka u poznatoj crkvi iz 16. veka Sveti Dimitrije u Skoplju, razočarali su makedonske sveštenike. Čudo u crkvi nije bilo čudo, već povećana kondenzacija i velika količina vlage koja je dovela da freske dobiju prvobitni sjaj.


Početkom aprila ove godine, nedelju dana pre Uskrsa, u crkvi Sveti Dimitrije počeo je da se dešava čudan fenomen. Freske i ikone na kojima su se godinama taložile prašina i čađ od izgorelih sveća i dima iz kandila, postepeno su počele same da se čiste i da dobijaju svoju prirodnu boju i sjaj.

Naslage čađi su na volšeban način počele da blede, a na površinu je počela da izlazi jarka žuto-zlatna boja. Osvežene boje su se vratile na oreole naslikanih svetaca, na deo njihove odeće u zlatnoj boji, krstove, Bibliju, vezove na odeći, a kao krv crvena boja pojavila se na krilima, telima i odeći oslikanih anđela na freskama.

Redovi vernika

Na stotine vernika iz čitave Makedonije pohrlilo je u crkvu Svetog Dimitrija da vidi čudo, pa je mesecima ispred ulaza u crkvu bio red.

Sveštenici crkve Sveti Dimitrije ovu nesvakidašnju pojavu protumačili su kao ulog od Boga uoči Uskršnjih praznika, a nakon samopročišćavanja fresaka ljudi su ponovno počeli da hrle u tu crkvu.


U božje čudo lično su došli da se uvere poglavar MPC-a, arhiepiskop Stefan i premijer Nikola Gruevski, koji nisu krili iznenađenje nesvakidašnjom pojavom.


- Srećan sam kao sveštenik i hrišćanin što sam doživeo ovo božje čudo. Ovo čudo je potrebno našem hrišćanskom narodu, jer je narod zaboravio crkve u vreme ekonomske krize - rekao je tada sveštenik Dragan Trpeski.


Na njegovo, ali i razočaranje makedonskog sveštenstva, pravi čistač patine sa začađenih fresaka i ikona bila je povećana kondenzacija i velika količina vlage nakon generalnog čišćenja hrama uoči Uskrsa. Naime, pre temeljnog ribanja na pod crkve se proliva puno kofa vode, koja potom isparava i izaziva hemijsku reakciju na zidovima od koje se iščistila patina i naslagan čađ na zlatnoj boji fresaka.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.11.2012. 07:54
Vlaga? Laz.
Utorak 13.11.2012. 08:09
Ako je vlaga u pitanju, toliko posetilaca samo povećava vlagu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online