Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 29.10.2012.
12:31
Đ. Barović - Vesti A

Dokaz za Markale iz sarajevskog podruma

U jednom podrumu u centru Sarajeva u kome su muslimanske snage tokom rata držale minobacače raznog kalibra, pripadnici UN su nedugo po eksploziji na pijaci Markale, 5. februara 1994. godine, otkrili minobacače ručne izrade koji su po svim karakteristikama odgovarali bacaču iz koga je ispaljen hitac koji je ubio 68, a ranio 198 ljudi.

Ukazao na nelogičnost: Francuski general Mišel Gotje
 

Ovo će tokom sledeće nedelje, na suđenju bivšem predsedniku RS, Radovanu Karadžiću, otkriti nekadašnji major kanadske vojske Džon Rasel, koji je tokom ratnih godina bio u sastavu UN u Bosni.

Namerna greška

General Gotje je takođe ustanovio da je i druga istraga pripadnika Unprofor na Markalama koja je sprovedena posle eksplozije , imala katastrofalne rezultate.
"Kapetan Verdi, analitičar iz tima Sever Sarajevo, Unprofora je napravio proračune oko 15 časova tog dana, a onda je utvrđeno da je napravio matematičku grešku", naveo je general Gotje.

Karadžić je ovaj deo svoje odbrane posvetio rasvetljavanju događaja od 5. februara 1994. godine, poznatijem kao Markale 1.


Major Rasel je bio u timu UN istražitelja koji je istraživao prvu od dve eksplozije na sarajevskoj pijaci, ali i pored zaključka koji je poslao komandi u Zagreb, da je nemoguće utvrditi da li je granata ispaljena sa srpskih ili muslimanskih položaja, on je dan kasnije, posredstvom SNN "saznao" da su za taj napad odgovorni Srbi.


"To je bila očigledna propaganda protiv Srba, bez dokaza da su oni nešto učinili", objasnio je Rasel pravnim savetnicima Radovana Karadžića i izneo senzacionalno oktriće.


"Nekoliko dana posle eksplozije, u pratnji nekoliko pripadnika UN, obišli smo podrum jedne zgrade u Sarajevu gde su snage Armije BiH čuvale minobacače. Stražar koji je čuvao to skladište najpre nam je tvrdio da oni ne poseduju minobacače 120 mm, ali kada smo počeli da otvaramo sanduke ugledali smo ih.

Užas: Uklanjanje žrtava sa Markala

Reč je o minobacačima ručne izrade koji su bili istog kalibra, iste boje i zavareni na isti način kao i granata koja je pogodila pijacu", ispričao je ovaj oficir kanadske vojske.


O prvoj eksploziji na pijaci u centru Sarajeva svedočiće i kanadski general Mišel Gotje. On je predvodio istragu UN šest dana po eksploziji na Markalama, a u svom izveštaju je ukazao na niz nelogičnosti u istragama koje su obavili prethodni timovi Unprofora.


"Pripadnici francuskog kontigenta koji su se prvi pojavili na mestu događaja i iz kratera su izvadili 'rep' granate od 120 mm čime su bitno bile umanjene šanse da se sazna tačna putanja i rastojanje odakle je projektil ispaljen.

Istražitelji iz Tima Frebat 4 nisu čak ni izmerili dubinu ili ugao penetracije te granate, niti izračunati ugao pada, zbog čega se nije moglo osloniti na njihov izveštaj", kazao je general Gotje u pisanoj izjavi Karadžiću koja će i biti predmet unakrsnog ispitivanja.
 

Joudri: Granatu ispalili Muslimani

Jedan od Karadžićevih svedoka biće i kanadski pukovnik Stiven Joudri, ekspert - balističar koji je učestvovao u analizi više stotina kratera nastalih eksplozijama minobacača raznog kalibra. Joudri je takođe bio uključen u istragu o eksploziji na pijaci Markale, a svojim pretpostavljenima je nakon detaljne analize izneo stav da je 95 odsto siguran da je granata stigla sa položaja pod kontrolom Muslimana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 15:33
Ови (не)људи (мислим на тужиоце хашког трибунала и њихове наредбодавце!) ипак нису ти који пишу историју,јер историја је много озбиљнија наука од "дневно политичких махинација" којима су се служили добро плаћени криминалци по свету!Истина увек,ма каква била!Сигуран сам да ће правда победити и љага са српског имена бити спрана за сва времена.
Ponedeljak 29.10.2012. 12:41
dzaba sve... nista to nece promeniti... istorija je vec zapisala sta joj je bilo naredjeno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online