Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 01.10.2012.
19:36
Beta A

Đukanović: Srbija treba da ima važno mesto u regionu

Lider crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izrazio je uverenje da će Srbija uskoro uspeti da konsoliduje svoje ekonomske i demokratske procese i uhvati priključak sa evropskim integracijama, što će doprineti dobrosusedskoj saradnji i zauzimanju važne pozicije koju Srbija treba da ima u regionu.

Milo Đukanović: Ako Srbija bude uspešno rešavala svoje probleme, onda nema nikakve sumnje da će svojom veličinom i svojim ukupnim potencijalom zauzimati poziciju koja joj pripada u regionu
 

"Nadam se da će nove vlasti uskoro uspeti da konsoliduju ekonomske i demokratske procese u Srbiji, da uhvate priključak sa evropskim integracijama i zauzmu svoje važno mesto na putu svih država regiona ka evropskim integracijama, a onda će to, siguran sam, doprinositi i dobrosusedskoj saradnji... i zauzimanju one važne pozicije koju Srbija treba da ima u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović za Prvi program Radio Beograda.


Bivši crnogorski premijer ubeđen je da će se odnosi Srbije i Crne Gore razvijati u pozitivnom pravcu.


"U to me uvereva i sadržaj razgovora s predsednikom Nikolićem i ono što prepoznajem kao politiku prvih meseci funkcionisanja nove vlasti u Srbiji", rekao je Đukanović, dodajući da je tim odnosima "potrebno i vreme".


Lider vladajuće crnogorske partije ocenio je da Srbija danas ima državnu vlast koja je "veoma opravdano i veoma konstruktivno" okrenuta pre svega rešavanju ključnih problema u zemlji.


"Ukoliko Srbija bude uspešno rešavala svoje probleme, što ja iskreno želim i čemu se najiskrenije nadam, onda nema nikakve sumnje da će Srbija svojom veličinom i svojim ukupnim potencijalom zauzimati poziciju koja joj pripada u regionu", rekao je Đukanović.


On je dodao da Srbija "po svojim resursima treba da postane vodeća država Zapadnog Balkana", ali je naglasio da to "ne može ostvariti na način na koji je to u pojedinim prethodnim etapama rađeno, nametanjem svoje liderske pozicije a da pritom to liderstvo niste zaslužili učincima u vlastitoj kući".


Lider DPS-a je rekao da je spreman na razgovore o pitanju relaksacije režima dvojnog državljanstva između Srbije i Crne Gore.


Na pitanje o statusu srpskog jezika u Crnoj Gori, Đukanovć je ponovio da nema nikakve dileme da se u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, lingvistički gledano, koristi jedan jezik ali je, sledeći novu političku realnost, svaka od tih država svoj jezik nazvala državnim imenom, pa tako i Crna Gora.


"Crna Gora je iskoračila korak dalje pa, pored toga što je crnogorski jezik službeni, postoje i jezici u službenoj upotrebi", među kojima su i srpski i bosanski i hrvatski jezik, dodao je lider DPS-a.


Đukanović je za Radio Beograd ocenio da su "rešenja dobro trasirana" ali da je "potrebno vreme da se sasvim slegne tenzija iz predreferendumskog perioda" (o samostalnosti Crne Gore) i da "svi prihvate novu realnost".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 19:39
Одаби шиптарчино !
Ponedeljak 01.10.2012. 20:16
Па он опет у политици! Ја сам мислио да се он бави са белим, проституцијом, цигарама, отимањем, уценивањем итд.
Ponedeljak 01.10.2012. 21:01
Nema nista gore nego poturceni SRBIN!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online