Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.09.2012.
15:11
Blic A

"Niti su svi Hrvati odgovorni za Jasenovac, niti su svi Srbi krivi za četničke pokolje"

Ikona svetskog roka, kantautor Bob Dilan povodom izlaska svog 35. albuma “Tempest”, dao je veliki intervju za kultni Roling Stone. U opsežnom razgovoru prokomentarisao je aktualnu američku političku situaciju uoči izbora, a onda se pomalo neočekivano dotakao Srba i Hrvata. Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić izjavio je za portla Jutarnjeg lista "da ne može pristati na njegovo generalizovanje, pa ko god da mu je tu negativac, Hrvati ili Srbi".

Podigao prašinu na Balkanu: Bob Dilan

Naime, veliki idol mnogih generacija buntovnika kazao je, govoreći o tragičnoj stranici američke istorije - ropstvu: "Crnci znaju da ima belaca koji se nisu želeli da se odreknu ropstva, da bi, da se ti belci pitaju, i danas bili pod njihovom čizmom. Ti belci ne mogu da se pretvaraju da ne znaju to. Ukoliko u vašim genima, korenima postoji neki robovlasnik ili pripadnik Ku Klux Klana, crnci to mogu da osete. Baš kao što Jevreji mogu da nanjuše naciste, ili Srbi - Hrvate."

"Ne znam zašto je Dilan spomenuo Srbe i Hrvate kao nacionalne grupe, uz rasiste i naciste, kojima nije dao nacionalnost", kaže za Jutarnji list istoričar Hrvoje Klasić, koji inače obožava da sluša Dilana.

"Naime, koliko god cenim Dilana, ipak ne mogu pristati na njegovo generalizovanje, pa ko god da mu je tu negativac, Hrvati ili Srbi. U izjavi misli na bele Amerikance, ali ih ipak tako ne imenuje. Spominje ispravno naciste, a ne kako se nekada uvredljivo govorilo Nemce. Tu je vrlo precizan i nimalo sporan jer niti su svi beli Amerikanci rasisti, niti su svi Nemci bili nacisti!"

"Pa kad je tu napravio distinkciju, bilo bi lepo da je Dilan to napravio i u slučaju Hrvata, jer niti su svi Hrvati odgovorni za Jasenovac, što vrlo dobro znamo iz istorije, niti su svi Srbi krivi za četničke pokolje i u Drugom i u Domovinskom ratu," nastavlja Klasić i navodi da ne zna koliko Dilan poznaje ono što se ovde događalo i kakvi su odnosi Hrvata i Srba u istoriji.

POVEZANE VESTI

Petak 28.09.2012. 15:57
ali Hrvoje, to se tako kaže, razumeš? i mogao je slobodno umesto nacisti reći Nemci, ne bi se ništa bitno promenilo, jer poenta je ista. Hrvati se ubiše od dokazivanja da nisu svi ustaše ni antisrbi, a istovremeno ti isti bez ikakvih moralnih ili bilo kojih drugih problema žive u državi u kojoj više skoro da nema Srba što je izravna posledica ustaških zločina iz 40tih i neoustaških zločina iz 90tih. Dakle, Hrvoje, ako i nisi ustaša, baštiniš i nasleđuješ posledicu ustaških i antisrpskih zločina koji su broj srba u hrv u poslednjih samo 70 godina smanjili sa milion na jedva 200 hiljada. I TO TI NE SMETA. I zato je Dilan u pravu.
Petak 28.09.2012. 18:49
U TEKSTU JE DILAN JASNO DAO DO ZNANJA KO JE NEGATIVAC ! BAS KAO STO JEVREJI MOGU DA NANJUSE NACISTE, TAKO SRBI, HRVATE !
Petak 28.09.2012. 18:23
Dilan je čovek koji svetli i razređuje mrak, moj omiljeni muzičar. Gledao sam ga dva puta uživo na koncertu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online