Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 26.09.2012.
15:00
Beta A

Zašto je Mladić odbio da uđe u sudnicu?

Zaštićeni svedok RM-145 opisao je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu kako je u junu 1992. preživeo masovno ubistvo 47 Muslimana iz okoline Sarajeva "koje su počinile snage bosanskih Srba." Zbog toga što je svedok iskaz dao preko video-veze iz Sarajeva, Mladić je jutros odbio da uđe u sudnicu, tvrdeći da ima pravo da se neposredno suoči sa svedocima.

 Imam pravo da se suočim direktno sa svedocima : Ratko Mladić
 

Suđenje je bilo nastavljeno u odsustvu Mladića, koji je bio neposredno izvan sudnice, pošto je on, preko advokata, potvrdio da se dobrovoljno odriče prava da prisustvuje. Posle svedočenja RM-145, Mladić se vratio u sudnicu.

Svedok RM-145 ispričao je da je, 14. juna 1992, "pripadnici srpskih snaga predvođeni izvesnim Žutim, u pritvoru u Rajlovcu uveli su 55 muslimanskih zarobljenika u autobus, rekavši im da idu u razmenu."


Autobus su, po rečima svedoka, pratila četiri automobila.

"Kad smo stigli do mesta Sokolina, izašli je stražari, pošto je Žuti rekao da je motor prokuvao i da mora da donese vode ... Čim su oni izašli, začula se jaka detonacija u prednjem delu autobusa, onda i pucnjava iz pešadijskog oružja ... To je trajalo 15 minuta", posvedočio je RM-145.

Kada je pucnjava prestala, kako je rekao, zatim su se čuli jecaji, čuo je kako se kod autobusa zaustavio automobil.

"Otvorila su se vrata i čuo sam kako neko kaže: 'Uđi i vidi jel' ima neko živ'. Taj drugi opsovao je i crkvu i boga i odgovorio: 'Idi ti, pa vidi'. Onda su otišli", kazao je svedok.

Opisao je da je bio na podu autobusa, ranjen u ruku, a da su preko njega "bili leševi".

Zajedno sa još tri preživela, iako ranjen u ruku, uspeo je da kroz šumu pobegne do jednog muslimanskog sela.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak uništenog autobusa i leševa zarobljenika natovarenih na traktorsku prikolicu, koji su 15. juna 1992. načinili meštani koji su otišli na poprište zločina.

RM-145 je napomenuo da su on i njegov teča prepoznavali tela zato što su im
svi dokumenti bili oduzeti kada su zarobljeni.

Svedok je izjavio da je početkom juna 1992. bio zarobljen u svom selu Ahatovići u sarajevskoj opštini Novi Grad, pošto su srpske snage zauzele selo, uz "ograničeni otpor". Tvrdio je da je srpskim vojnicima komandovao Jovan Tintor, u to vreme, po optužbi, vrlo blizak rukovodstvu na Palama.

Od tridesetak zarobljenih muslimanskih muškaraca, 15 je odmah ubijeno, kazao je svedok. Ostali zarobljenici su zatim prebačeni u Rajlovac i zatvoreni u napuštene tankove za gorivo, gde su držanipod nehumanim uslovima i prebijani, a dvojica su i umrla od batina, ispričao je RM-145.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je svedoka da li je video ko je otvorio vatru na autobus, a RM-145 odgovorio je: "Ne, bio sam zatrpan telima".

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 22:20
Koja je to sramota za nas Srbe.Vi sto ga volite , ljubite i neznam ni ja sta jednostavno ne shvacate kakav je on covek.Prvo je po Hrvatskoj pa po svojoj Bosni rasturao ljude i to na jedan necasan nacina da mi je zlo od pomisli da je on nekakav "srpski heroj".On je prije srpska sramota.Zbog takvih i jesmo izgubili ratove i dostajanstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online