Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.09.2012.
13:35
Ž. Marković - Vesti A

Smrt svedoka brža od pravde

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u poslednjih nekoliko meseci donelo je više odluka o obustavljanju istraga u predmetima ratnih zločina protiv srpskih civila u tom gradu samo zato što su ključni svedoci tih zlodela pomrli.

SUDSKI PREDMETI SKUPLJAJU PRAŠINU: Radomir Pavlović

Pojedini tužioci u ovom tužilaštvu, i pre sudskog procesa, stavljali su se u ulogu sudija i obustavljali istrage, navodeći kao razlog neverovatne stvari poput konstrukcije da "svedok i osumnjičeni pre rata nisu bili u dobrim odnosima".


Posebno je zanimljiv slučaj Bogdanke Damjanović, Srpkinje iz sarajevskog naselja Dobrinja, koja je 1992. u četiri logora maltretirana, prebijana i silovana. Tek 2007. godine ispričala je istražiocima MUP-a RS šta joj se desilo, a odmah nakon toga podneta je i krivična prijava protiv odgovornih. Međutim, Bogdanka je umrla 2011. godine, a istraga o ovom slučaju otvorena je godinu dana kasnije, i velika je mogućnost da bude i zatvorena.

Zbog posledica najtežih maltretiranja, koja uključuju silovanje i prebijanje, Bogdanka je imala niz operacija i četiri moždana udara. Krivičnu prijavu CJB Istočno Sarajevo podnelo je u maju 2007. protiv četiri osobe. Međutim, zbog opstrukcije sarajevskog pravosuđa, Bogdanka nije dočekala pravdu. Umrla je u februaru 2011.


 

Sličnih primera ima i za zločine nad Srbima u Srebrenici i okolini. Predmet protiv Nasera Orića skuplja prašinu u fiokama Tužilaštva BiH već godinama. Predsednik SO Srebrenica Radomir Pavlović kaže da pravosudni organi rade selektivno i procesuiraju samo Srbe.

- Postoje brojni očevici zlodela koji su spremni da svedoče pred sudovima, ali Tužilaštvo i Sud BiH čekaju da oni pomru. Pokretanje sudskih procesa protiv osumnjičenih za zlodela nad Srbima se svesno opstruiše - tvrdi Pavlović.
 

I tužilac pod pritiskom


Predsednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić kaže da je tužilac u Tužilaštvu BiH Vesna Budimir obećala da će tokom septembra neke stvari biti pokrenute s mrtve tačke, ali da je sve jasnije da ta obećanja neće biti ispunjena.


- Budimirova nam je otvoreno priznala da trpi žestoke pritiske muslimanskog političkog vrha da ne procesuira zločine nad Srbima u Sarajevu. Zato ćemo morati da organizujemo proteste pred zgradom Tužilaštva i Suda BiH, tačnije pred bivšim logorom "Viktor Bubanj", čiji sam i ja bio zatočenik - kaže Dukić.

POVEZANE VESTI

EX YU Farsa Orić!
Subota 01.09.2012. 14:14
eto vam standard zapadne demokratije , i srbija trazi tu mesto za sebe ? ... nema od toga nista, dokle god nema pravde i za srbske zrtve nece pravog mira biti na balkanu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online