Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 01.08.2012.
11:38
Alo A

Hrvatski policajac mučio srpske turiste

Miroslav Matić i Aleksandar Marić uhapšeni su zajedno sa četvoro članova familije u Hrvatskoj, i to samo zato što su Srbi, piše Alo.

Foto: Arhiva

Naime, njih je hrvatski policajac Donald Dumančić sa kolegom zaustavio na putu nadomak graničnog prelaza Strumice, između Bosne i Hrvatske, jer su srpski turisti, putujući na letovanje u Knin, propustili da se upišu u knjigu prelazaka. Usledilo je privođenje, praćeno uvredama i psihičkom torturom, a posle toga su 13 časova držani u kninskoj policijskoj stanici bez hrane i vode!


Oni su put Hrvatske krenuli kako bi letovali u Kninu, a pre toga su svratili do sela nadomak graničnog prelaza Strumice, između Bosne i Hrvatske, gde je Aleksandar želeo da poseti mesto na kom je bio njegov dom, zapaljen tokom rata devedestih godina prošlog veka. Vozili su zaraslim putem, poznatim po tome da se nalazi na međi dve države, pa nije redak slučaj da lokalni stanovnici u svojim domovima spavaću sobu imaju u jednoj, a kuhinju u drugoj zemlji. Iz tog razloga, Miroslav ništa nije posumnjao kada mu se na putu isprečio civilni džip i kad su iz njega izašla dva čoveka u civilnoj odeći.


- Jedan od njih, Donald Dumančić, ovlaš je blesnuo nekakvom karticom umesto legitimacije i zatražio da vidi pasoše, a kada se uverio da smo Srbi, samo je naredio - poći ćete za mnom - priča Miroslav, dok Aleksandar dodaje: "Čim je video beogradsku registraciju, počeo je da nas maltretira i vratio nas na granični prelaz. Predstavio nam se kao šef unutrašnje kontrole. Kada sam krenuo u prostoriju gde su mi rekli da ostavim saobraćajnu, načuo sam razgovor Donalda i jednog policajca. Taj je rekao Donaldu: "Šta radiš to, ostavi ljude na miru", a ovaj je odgovorio: "Pusti da ih ja diram".

Posle dužeg ubeđivanja Miroslav i njegov brat su uverili Domančića da imaju hrvatsko državljanstvo, posle čega ih je policajac pustio, ali nisu hteli da napuste ostale zatočenike. Odatle su ih sproveli do policijske stanice u Kninu, gde su ih 13 i po sati držali bez hrane i vode. Domančić ih je zatim naterao da potpišu izjave u kojima, kako kažu Marić i Matić, “reč jednu nisu oni napisali”.


- Kada smo hteli da damo svoje izjave i pitali ga zašto nas maltretira, on je odgovorio da ćemo, ako nastavimo da se žalimo ili posmislimo da ga tužimo, dobiti mesec dana zatvora. Nije nam dozvolio ni da zovemo srpski konzulat i stalno nam je ponavljao da ima kratak fitilj i da jedva čeka da Hrvatska zgazi Srbe u fudbalu. Moja sestra je plakala zbog provokacija, a on joj se smejao u lice - navodi Aleksandar. Iznureni i uplašeni, prevezeni su do MUP-a.


“Tu su nam rekli da, čim je krenula papirologija, nema povratka. Pozvali su sudiju iz Splita bukvalno sa plaže da dođe zbog nas. Ona je bila zgrožena situacijom i duboko se izvinjavala. Na kraju nas je pustila jer nije imala zbog čega da nas optuži - priča Miroslav. Posle toga Srbi su dovedeni do granice i izbačeni, zbog čega najavljuju i podizanje tužbe protiv države Hrvatske. U hrvatskom MUP-u listu "Alo!“ je rečeno da će se narednih dana oglasiti povodom ovog slučaja.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.08.2012. 11:45
Što je najžalosnije,on će dobiti pohvalu od svog MUP-a,za savjesno obavljen posao.
Sreda 01.08.2012. 12:23
Ljudi, pa ovo se desava godinama, kad ce te shvatiti to... Ne mogu da verujem da ima jos ljudi koji idu u Hrvatsku na odmor... Boze...pomozi im...
Sreda 01.08.2012. 11:58
ja ne znam sto se vecina cudi takvim postupcima , tako treba , sta ce srbi tamo, poverovali u krvatsko gostoprimstvo ? e srbine kada te krvat zaove na veceru znaj da si TI vecera ... he posle ce ti se izvijnavati ali bitno da ste ga dobili .... ..-----> *
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online