Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.01.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Bez Srba nema ni Like

Priča o povratku Srba u Hrvatsku je skoro završena, a najviše štete od praznih srpskih sela ima Hrvatska. Ovo, u razgovoru za "Vesti" kaže Nikola Lalić, predsednik SDF-a za opštinu Plitvička jezera, kao i regionalnog odbora SDSS-a za Ličko-senjsku županiju.

Nikola Lalić, predsednik SDSS Ličko-senjske županije
"Ako je neko poverovao da bi delove Hrvatske koji su sada potpuno bez ljudi, mogao da jednostavno naseli sa strane i time reši problem, onda se prevario. Pokazalo se da je to bila pogrešna strategija. Nikome ne možete ponuditi "obećanu zemlju", a da on zna da tamo nema izgrađene infrastrukture", kaže Lalić
 

Koliko je tih opustelilh srpskih sela?
"Ne postoji tačna evidencija koliko ih je zato što u nekim od njih i danas živi po jedno-dvoje ljudi. To je počelo još pre rata, a rat je samo ubrzao taj proces, i to ne samo za Srbe, već i za Hrvate. Ličko-senjska županija je 1991. godine brojala više od 80.000 stanovnika, a danas ih je oko 50.000."
 

Koliko je Srba u ovom delu Hrvatske?

Prekršen Ustav

"Mada Srbi po Ustavnom zakonu imaju pravo na mesto dogradonačelnika u opštini Plitvička jezera, ali i dožupana, ni Županija ni opština nisu uskladili statute zbog čega nisu ni održani dodatni izbori. Očekujemo da će vlada Hrvatske reagovati i da će ih uskoro raspisati i u opštinama koje krše Ustav", kaže Nikola Lalić.

"Prema popisu iz 2000. godine ovde živi oko 12 dsto Srba, a pre rata ih je bilo oko pedeset odsto. Na području sadašnje opštine Plitvička jezera, a nekadašnje Titove Korenice, Srbi su pre rata činili 83 odsto stanovništva, a sada su spali na trećinu ukupnog broja. Ovde ih živi svega oko 1.700."
 

Ipak, SDSS je u opštini u koaliciji sa HDZ-om. Nije li to čudno?
"Nema sumnje da je najlagodnija pozicija biti u opoziciji i stalno kritikovati poteze vlasti, ali takav pristup ne može pomoći Srbima u ovom delu Hrvatske. Sami moramo da se pobrinemo za svoja prava".
 

Šta je ono što najviše tišti Srbe?
"To su problemi koje tište naše sunarodnike i u drugim delovima Hrvatske. Prevashodno, nema posla. Na prste jedne ruke mogu se prebrojati oni koji rade u opštinskoj upravi i državnim službama. Da bi se bavili poljoprivredom ili stočarstvom, takođe su potrebna neka sredstva, ali donatora više nema. Svi su se povukli s ovih prostora."
 

Pa Plitvička jezera su najatraktivnija turistička destinacija u Hrvatskoj?
"Moguće je da živimo bolje u odnosu na Srbe u Gračacu, ali nekada je u Nacionalnom parku Plitvice radilo oko 2.000 ljudi, a sada tek 700. Društvenih preduzeća više nema, a privatnici zapošljavaju isključivo na osnovu svojih potreba, a to je suštinski malo radnih mesta. Možda će zvučati apsurdno, ali Ustavni zakon o zapošljavanju nacionalnih manjina privatnici poštuju, ali ne i država."
 

Kako je to moguće?
"Svi ti ljudi su zaposleni u državnoj administraciji 1995. i 1996. godine kada na ovim prostorima nije bilo Srba. Istovremeno, u Hrvatskoj se smanjuje administracija."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online