Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 24.06.2012.
05:55
Politika A

Pusić: Ne menjamo stav prema Srbiji

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije neće uticati na hrvatsku politiku prema Srbiji i da Hrvatska želi da Srbija dobije vladu spremnu da sarađuje sa susedima.

U intervjuu ''Politici'' Pusić je rekla da je Hrvatska spremna na saradnju i da ostaje pri stavu da Srbiji i drugim susedima svojim iskustvom pomogne u pridruživanju Evropskoj uniji.

Za tango je potrebno dvoje: Vesna Pusić

"Što se Hrvatske tiče mi smo svakako spremni da sarađujemo u regiji. Za tango je potrebno dvoje", rekla je Pusić i dodala da je za Hrvatsku "najdobrodošlija" srpska vlada koja je spremna za saradnju sa Zagrebom.

Upitana o srpsko-hrvatskim odnosima posle izbora Nikolića za predsednika Srbije, Pusić je rekla da odnosi dve zemlje ne treba da zavise od "dodatnog ličnog prijateljstva" već da oni uključuju rešavanje otvorenih pitanja.

Na pitanje o izjavi lidera SPS-a Ivice Dačića da je nedolazak predsednika Hrvatske Ive Josipovića na inauguraciju Nikolića uvreda za Srbiju, Pusić je rekla da to nije tačno.

"To (nedolazak Josipovića) se nije odnosilo na Srbiju, čak ni na Nikolića već na konkretne izjave", rekla je Pusić aludirajući na izjavu Tomislava Nikolića o Vukovaru.

Upitana o eventualnom međusobnom povlačenju tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, Pusić je rekla da je Hrvatska spremna za razgovor o tužbama za genocid samo ako se pre toga sa Srbijom može postići dogovor o ostalim problemima, poput pitanja nestalih, vraćanju opljačkanih umetničkih dela i procesuiranju ratnih zločina.

Na pitanje da prokomentariše poziciju Srbije u regionu, Pusić je rekla da Srbija ima velike šanse jer svi žele da se ona uključi u EU, ali je dodala da sve u velikoj meri zavisi od političke volje u Srbiji i nekog rešenja za Kosovo.

"Mislim da je bila dosta kontraproduktivna praksa kada su se srpske delegacije dizale s regionalnih skupova, pa nisu bile prisutne tamo gde bi trebalo da budu prisutne", rekla je Pusić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.06.2012. 10:21
Pusicka i Josipovic pravac u Beograd pred Srbina TOMU, na istinsko izvinjenje za sve genocide nad Srbima, uz obecanje da nikad vise nece vrsiti tako nesto u buducnosti. Izvinjenja moraju biti, zaista iskrena. U Beograd bi morao da dodje i aktuelni kardinal iz njihove" ljepe". Posle toga zadrzati samo komsijske-susedske odnose i nista vise!
Ponedeljak 25.06.2012. 22:37
ni srbi prema krvatskoj ....+++++++
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online