Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 16.06.2012.
13:11 >> 17:44h
Beta A

Gej parada u Zagrebu prošla bez incidenata

Oko 3.000 učesnika Povorke ponosa prošlo je danas centralnim zagrebačkim ulicama bez incidenata, a pratilo ih je oko 400 policajaca.

11. "Zagreb prajd" (Zagreb Pride) održan je pod sloganom "Imamo porodicu, hiljadugodišnji hrvatski san", a povorku je duž celog puta sa svih strana obezbeđivala policija.

Parada ponosa u Splitu (foto: arhiva)

Kao i ranijih godina, povorka je praćena bubnjevima i zviždaljkama krenula s Trga žrtava fašizma kroz Jurišićevu ulicu, pa preko Trga bana Jelačića, Ilicu, Gundulićevu, Teslinu do parka Zrinjevac gde je održan prigodni program.

U povorci su bili i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i pisac Predrag Matvejević, kao i aktivisti iz susednih država, među kojima i iz Srbije. Pored brojnih zastava duginih boja, isticali su se tranparenti "Imamo porodicu, hiljadugodišnji hrvatski san", "Mržnja nije porodična vrednost", "Uništimo fašizam, podržimo aktivizam", "Porodica u transu".

Organizatori su istakli da se i ovom povorkom želi upozoriti na pravo lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba da svoje živote urede onako kako žele. Oni su naglasili da ne prihvataju poruke u kojima se navodi da njihove porodice ne postoje.

Na skupu je za "Homofoba godine" proglašen gradonačelnik Splita Željko Kerum, a za "Homofrenda godine" novinar i pisac Boris Dežulović. Ovogodišnju Povorku ponosa podržao je i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prošle subote održana je i druga gej parada u Splitu koja je, za razliku od prve, prošla bez incidenata. Povorku u kojoj je u najvećem dalmatinskom gradu bilo više od 500 učesnika, obezbeđivalo je oko 900 policajaca.

Nekoliko dana pre događaja, Zagreb prajd povukao je promotivni spot ''Svaka obitelj je sveta'' u kom devojčica, koju odgaja par lezbijki, u snu šibicom pali par heteroseksualnih lutaka.

POVEZANE VESTI

Subota 16.06.2012. 13:17
Neka, neka... Sretno u evropsku uniju!
Subota 16.06.2012. 13:29
Nek im je sa srećom i što više ovakvih manifestacija u Hrvatskoj :D
Subota 16.06.2012. 15:18
eto marko moze da skokne do zg-a i isplese se do mile volje u tangama nasred trga jelacica bana. "steta"za njega sto nece nikada imati tu priliku u moskvi. jbg-a peskiri moraju da cekaju da prodje zabrana od sto godina xaxa moskva primer svima,kako treba da se radi sa sodomom i gomorom!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online