Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.05.2012.
17:41
Beta A

"Dokazaćemo da ružna priča (Haškog) tužilaštva nije istina"

Branilac Ratka Mladića, beogradski advokat Branko Lukić izjavio je danas da će odbrana tokom suđenja dokazati da "nije istinita priča" koju je u svojoj uvodnoj reči jutros izložio tužilac Dermot Grum.

Ovde potpis

"Danas smo čuli priču tužilaštva i ta priča je ružna. Mi ćemo dokazati da nije istinita", rekao je Lukić za Betu posle prvog zasedanja Tribunala u procesu protiv Mladića.

Odluku da svoju uvodnu reč ne održi sve dok tužioci ne završe izvođenje dokaza protiv Mladića, branilac Lukić je obrazložio rečima: "Ne želimo da tužiocima otkrijemo strategiju odbrane, pre nego što oni završe dokazni postupak".

Upitan o tvrdnji tužioca Gruma da je Mladić "lično" učestvovao u snajperskim napadima Sarajeva, Lukić je odgovorio da će tužilaštvo, ukoliko tvrdi da je Mladić "uzeo pušku i ubio nekoga", morati da promeni optužnicu, pošto ta tvrdnja nije sadržana u njoj. Lukić je potvrdio da je Mladić danas iz sudnice gestom uzvratio na
gest jedne od članica porodica žrtava iz BiH, koje su raspravu pratile sa galerije za publiku.

Predsedavajući sudija Alfons Ori zatim je i Mladića i publiku upozorio da se uzdrže od takve komunikacije, zapretivši da će u suprotnom spustiti zastore na staklenom zidu između sudnice i galerije.

Tužioci će sutra nastaviti uvodnu reč o delu optužnice koji Mladića tereti za genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995.

General Mladić, koji je bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za progon nesrpskog stanovništva širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 17:48
GENOCID SE DESIO SRBIMA JER SU U PODRINJU UBIJANA DECA,ŽENE ,STARCI..A NE MUSLIMANIMA U SREBRNICI GDE SU SVI CIVILI PREKO 30 HILJADA NJIH PREBAČENI NA BEZBEDNO U TUZLU,KLADANJ..ITD.. A STRADALI S A M O NJIHOVI VOJNICI KOJI SU POČINILI PREDHODNO NAVEDENA ZVERSTVA U PODRINJU! SAMA KATEGORIZACIJA GENOCIDA SE I ODNOSI NA ISTREBLJENJE SVIH,A NAROČITO CIVILA ŠTO DESILO SAMO SRBIMA! ISTINA KOJA NE MOŽE UMRETI NIKADA PA MAKAR IMALI SVE MEDIJE SVETA U SVOJIM RUKAMA DA LAŽETE!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online