Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.01.2012.
11:22
Sarajevo-x A

Mladi iz Tuzle bolji život traže u Avganistanu

Mladi sa područja Tuzlanskog kantona već godinama odlaze trbuhom za kruhom u Avganistan gde rade za američke firme koje opslužuju NATO baze. Iako pouzdanih podataka nema, procenjuje se da je nekoliko hiljada ljudi iz Tuzle raspoređeno u bazama na Bliskom istoku.

Bosanci opslužuju američke vojnike u Avganistanu

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine je u Avganistan došlo iz Tuzle i Lukavca, a rade za kompanije "Dyncorp" (kompanija u nadležnosti Američke vlade) i "Fluor" (privatna kompanija. Osim državljana Bosne i Hercegovine ove kompanije angažuju i radnike iz Indije, Nepala, Kenije, Albanije, sa Kosova i Metohije, iz Velike Britanije i Makedonije, a u Afganistan "zaluta" i poneki građanin Srbije ili Hrvatske.

"Amerikanci i Britanci su najbolje plaćeni radnici, a slede Evropljani, dok su najslabije plaćeni Afrikanci i Azijati", kaže jedan Tuzlak koji, shodno potpisanom ugovoru, nije mogao da otkrije svoj identitet.

Najniža satnica je oko dva dolara za Afrikance ili Azijate, dok je satnica za Evropljane od šest do 16 dolara. Međutim, ima i onih koji rade za četiri dolara po satu.

"Radni dan traje 13 sati s tim da imamo jednosatnu pauzu za topli obrok. Uglavnom radimo od šest do 19. Kompanija 'Dyncorp' opslužuje oko 50 baza na jugozapadu Avganistana i u svakoj od njih ima naših ljudi. Isti je slučaj sa kompanijom 'Fluor' koja je stacionirana u severozapadnom delu Avganistana", kaže on.

Pravila su različita od baze do baze. Dok jedni imaju punu slobodu, tačnije koriste Internet ili mobilne telefone, u bazama gde su marinci takve blagodati su strogo zabranjene.

"Naši građani koji su u takvim bazama ne mogu da održavaju kontakt sa porodicom. Bilo je onih koji su švercali mobilne telefone kako bi se javljali najbližima. Međutim, ubrzo je mreža ukinuta, a oni koji su tako nešto uradili dobili su otkaz ili im mobilni razbijen na mestu. Strožija pravila se odnose na 'Dyncorpove' baze, dok su u 'Fluorovim' bazama pogodnosti dozvoljene", tvrdi Tuzlak na radu u Avganistanu.

"Mnogi nas pitaju šta nas motiviše za odlazak daleko od kuće i porodice. Odgovor je jednostavan - nezaposlenost! Šta radimo sa zarađenim novcem? Najčešće kupujemo nekretnine, a bilo je i onih koji su pokrenuli vlastiti biznis u BiH. Međutim, ima i onih koji su produžili dalje, prema Americi ili Kanadi", govori on.

Nažalost, dva državljanina Bosne i Hercegovine vraćena su iz Avganistana u mrtvačkim kovčezima. Lukavčani Nedim Nuhanović i Almir Biković poginuli su u granatiranju NATO baza.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.01.2012. 12:28
Tuzlak rece kako u AVGANISTANU rade po13-est sati dnevno! Rade, znaci odmah cim svane, pa sve do mrklog mraka. RADOVE izvode za AMERE! Sta se to desi sa velikim filozofima Karl Marksom i Fridrihom Engelsom velikim borcima za radnicka prava i njihov cuveni "KAPITAL" ??? Trebali su da rade 9-et sati! Tuzla je nekada, kao bogati industrijski grad,raznovrsnih delatnosti, prestavljala u saradnji sa LUKAVCEM,IZRAZITO JAKU REGIJU! Stopa zaposlenosti je bila jako velika, ali problem su prestavljale velike migracije is susednih opstina koje su direktno cinile i stvorile krizu. Tuzla je poznata iz peroda 1992-e god. kada su 15-og Maja , patrotske snage Tuzle i ostali domobrani mucki spalili JNA
Utorak 31.01.2012. 13:42
a tek tamo sto ce se usreciti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online