Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 11.10.2011.
15:04
B. Simonović - Vesti A

Hirurg koji je dobio sve bitke (2): Operacija mrtvog ranjenika

Bilo je to 1993. godine, na Svetog Nikolu, počinje svoje kazivanje dr Đuro Musić, poznati hirurg, sećajući se nekih najdramatičnijih slučajeva spasavanja ranjenika u improvizovanoj ratnoj bolnici u Nevesinju, u kojoj je poslednje decenije prošlog veka kao dobrovoljac proveo punih sedam godina.

Laka ruka i toplo srce: Dr Musić, prvi sleva, na jednoj operaciji

Jedna dvadesetogodišnja devojka je na slavi iz nehata ranjena u stomak sa dva metka iz automatske puške. Posle 10 minuta su je dovezli u bolnicu u tipičnom hemoragičnom šoku (od velikog krvarenja). Nije bilo vremena za premišljanje, moralo se hitno pristupiti operaciji.

Nemam anesteziologa, nemam lekara da mi asistira i ja zamolim dr Sava Belogrlića da mi on asistira. Prihvati kao i toliko puta kasnije, iako je neuropsihijatar. Uradimo mi operaciju, a nije teško pretpostaviti o kakvom se zahvatu radilo kad su u pitanju takve povrede, kad dođe do eksplozije u stomaku kroz koji su prošla dva metka.

ASISTENCIJA PREKO TELEFONA
Uradili smo sve što smo najbolje mogli i znali, ali ja mislim da je u ovom slučaju najvažniji faktor bila njena mladost. Sve je izdržala i posle nekoliko dana, kad je došla sebi, i počela da se oporavlja, ona mi se žali na neke bolove u krstima. Okrenem je i nađem izlaznu ranu od metka koju u prvi mah i u onoj brzini nismo zapazili. Obradim je i ušijem, i ona je mesec dana kasnije izašla iz bolnice potpuno oporavljena, a rekli su mi da se za koju godinu potom i udala.

I dvadesetpetogodišnji Milan Škoro je dovezen u bolnicu u hemoragičnom šoku. Imao je veliku ustrelnu ranu ispod desnog rebarnog luka - pogodio ga mitraljeski metak. U takvim slučajevima je uvek vreme izuzetno važan, presudan faktor - mora se munjevito reagovati, ali kako kad nema ni minimum uslova za to. Uz sve to, to su veoma teške i komplikvane operacije za koje pored svega ostalog treba i mnogo krvi.

Laureat: Dr Musić je dobio najveća priznanja glavnog grada Crne Gore
 


U slučaju Milana Škora operacija je počela negde oko dva sata popodne, a završili smo pred ponoć. Posle sam cele noći pratio ranjenika jer nisam imao anesteziologa, već su mi i tada i tokom svih tih godina taj posao uglavnom obavljali tehničari. Pacijentu je u toku noći počeo da pada pritisak, ali sam onda imao sreću da telefonom stupim u kontakt sa mojim prijateljem anesteziologom sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji mi je do zore diktirao terapiju tako da sam ranjenika ipak izvukao iz šoka, a ujutro smo ga helikopterom transportovali u Kliničko-bolnički centar u Podgorici gde se uspešno oporavio i posle četrdeset dana došao kući.

Majka Jelena

Jednog dana, bilo je to 1995. godine, jave dr Đuri Musiću iz Herceg-Novog da mu je majka na samrti.
- Ja odmah počnem da se spremam da idem neću li je zateći živu. Kolege i osoblje bolnice u Nevesinju mi ne veruju. Misle da mi je to samo izgovor da se izvučem i pobegnem iz ratnog pakla. Uostalom, kako to ja sa šezdeset i pet godina pa da imam još živu majku. Poverovali su mi tek kad sam se ubrzo vratio...
A Jelena, majka dr Đura Musića, umrla je u 99. godini života. Bila je katolikinja, rodom sa Stona, a na onaj svet je otišla kao doživotna predsednica Kola srpskih sestara u Herceg-Novom.

 

Krvi nikad dovoljno

Na ratištu se dr Đuri Musiću i njegovim kolegama da su samo tokom jedne operacije, kakva je, recimo, bila operacija ranjenika Milana Škora, morali da obezbede i po više od 10 boca krvi.
- U jednom slučaju, koliko se sećam, čak 18! A kako nije bilo vremena za čekanje, mi bismo započeli operaciju, a policijska kola bi krenula kroz grad i preko razglasa pozivala dobrovoljne davaoce krvi sa datom krvnom grupom da se hitno jave u bolnicu. Odziv nikada nije izostao - sećao se dr Musić.

Kad sam ga posetio u bolnici u Podgorici, ispričao mi je da je za sve vreme operacije bio potpuno svestan i budan, ali da nije osećao bolove. Najviše se, veli, uplašio kad mi je lampa pala na glavu, čega se ja uopšte ne sećam, i kad je tokom operacije u jednom trenutku nestala struja i operacija bila prekinuta dok smo u mraku čekali da mehaničar upali agregat.


Jednog poslepodneva ratne 1994. godine, datuma se zaista ne sećam, i on nije ni bitan za ovu priču, dovezoše mi sa fronta dva ranjenika. Jedan lakše ranjen i sa njim nije bilo nikakvih problema, a onaj drugi u hemoragičnom šoku, teško ranjen u stomak, prostrelna rana za koju nikad nisi siguran kakve će posledice imati. Sledila je izuzetno teška i rizična operacija - pored ostalog, morao sam da mu odstranim slezinu i levi bubreg.


Bilo je prosto neverovatno kako se, uprkos takvim povredama koje su najčešće smrtonosne, brzo oporavljao. Otpustimo ga kući - mislim da se preziva Radojičić - kad, posle jedno četiri meseca, eto njega ponovo kod mene: došao da pita da li on sme da trenira trčanje - bio je maratonac!


Najdramatičnije je ipak bilo spasavanje ranjenika Dragana Ćosovića. Bilo je to u leto 1995. godine. Kolega Duka, hirurg dobrovoljac iz Srbije, koji je obišao i radio na svim ratištima po Bosni i Krajini - eto ni danas ne znam kako se prezivao - dvoumio se u operacionoj sali da li jednom ranjeniku da amputira nogu ili da ipak pokušamo da mu je spasimo. Zove me na konsultaciju. Dok prolazim hodnikom, čujem neku galamu u prizemlju i razabrah da neki ranjenik umire na rendgenu.

KLINIČKA SMRT
Viknem da ga iznesu na sprat. Onako na nosilima ga postaviše na neki sto u predsali. Vidim odmah da je iskrvario i dok ga postavljamo na sto, čujem onaj poslednji samrtni ropac. Prestadoše mu sve životne funkcije, zenice se raširiše, prestade puls - ne diše.
U magnovanju viknem sestri Snežani Zubac da mu odmah priključi dve infuzije. Zgrabim skalp i isprepariram dve tibijalke, a kolegi Duki kažem da odmah otvori ranjenika. Dok Duka pravi rez, čujem sestru Snežanu, govori anesteziologu:


- Radmilo, Radmilo, gledaj ovih ludih hirurga, seku i operišu mrtvog čoveka! Ne obraćam, naravno, pažnju na to. Čim Duka napravi rez, uđem rukom u trbuh ranjenika, odstranim hematome i dođem do aorte. Ona mirna, ne pulsira! Kažem Snežani i Radmilu da pritisnu infuziju da brže teče. Aorta odjednom zapulsira. Radmilo onda dovuče aparat za anesteziju i intubira ranjenika, a mi nastavismo sa operacijom, taman tu u predsali, na nosilima, jer je u operacionoj sali već ležao ranjenik...

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 16:02
Šta je za ovakve ljude nagrada? Nobel? Ništa nije vredno takvih ljudi.
Utorak 11.10.2011. 17:03
Ovakvog coveka je sam bog poslao na zemlju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online