Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.10.2011.
17:35
Srna A

Karpenter: Jedino logično rešenje - podela BiH i Kosova

Ted Karpenter, viši saradnik Odseka za odbranu i spoljnu politiku Instituta Keito, smatra da je rešenje za BiH i Kosovo - podela.

Ted Karpenter
 


- Apsurdno je tvrditi da BiH predstavlja neku funkcionalnu državu - ako još nije funkcionalna ni nakon 16 godina "državotvorne misije". Jedina predložena alternativa umesto podele je - nametanje snažnije centralne vlade putem zapadnog diktata, ali to je osuđeno na propast - istakao je Karpenter za RTS i objasnio:


- Glavni problem u BiH nije nedostatak neke snažne centralne vlade. Glavni problem jeste taj što centralna vlada, u stvari sama država, nema nikakav legitimitet kod polovine populacije - ni kod Srba ni kod Hrvata. Nastojanje da se očuva takav politički entitet uzaludan je posao.

Bosna - "politčka tempirana bomba"

Karpenter smatra da održavanje međunarodnog političkog i ekonomskog protektorata neće od BiH napraviti funkcionalnu državu. To, takođe, znači postojanje političke tempirane bombe koja može da eksplodira u bilo kom trenutku i obnovi sukob koji je, devedesetih godina 20. veka, toliko potresao taj region.
 

Bezobzirne zapadne sile

On podseća da je podrška NATO-a i EU jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine predstavljala prihvatanje secesije od jedne demokratske zemlje, a ne od Srbije Slobodana Miloševića. Šta više, zapadne sile bezobzirno su zaobišle Savet bezbjednosti UN radi nametanja svoje volje.

- Podela nije univerzalno rešenje, ali je sigurno bolja od eventualnih alternativa - navodi Karpenter i dodaje da se to odnosi i na Kosovo, koje bi moglo da bude funkcionalna država ako srpskoj manjini severno od reke Ibar bude dopušteno da ostane sa Srbijom.


- Čudno je zašto tako veliki broj zapadnih političara smatra da SAD i zemlje EU imaju obavezu da podržavaju maksimalističke zahteve kosovskih Albanaca. Konfrontacija Angele Merkel sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem samo je poslednji primer tog mentaliteta.


- Mora da se postavi pitanje šta su moguće alternative ako se podela odbaci. U slučaju Kosova, to znači ogorčenu Srbiju čiji će lideri i građani nastaviti da veruju (sa dobrim razlogom) da, šta god Beograd radio, to nikad neće biti dovoljno da se zadovolje srbofobi na Zapadu - navodi Karpaneter.

Glavobolja do glavobolje

To dalje znači da će mnoge zemlje u međunarodnom sistemu i dalje odbijati da priznaju nezavisnost Kosova i blokirati pridruživanje te zemlje međunarodnim institucijama. Takođe, po oceni Karpentera, to znači još jednu glavobolju zbog ugnjetavane etničke manjine - Srba "zaglavljenih" na nezavisnom Kosovu koje mrze.


Karpenter je kritikovao neke od uticajnih ličnosti međunarodne zajednce kao što su Morton Abramovic i Džejms Huper koji su "užasnuti" time što traži da Zapad razmisli o podeli BiH i Kosova kao delimičnom rešenju trenutnih problema na Balkanu.


- Međutim, oni su, kao i većina drugih u spoljnopolitičkoj zajednici koji dele njihova gledišta, izuzetno selektivni kad je reč o "užasnutosti" zbog prihvatanja secesije i podele kao političkog sredstva - ističe Karpenter.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 19:20
Још један западњак који је,напокон,прогледао својим очима! Ако стварно верује у оно што је изјавио,онда му свака част.Подела БиХ је скоро готово ствар али са КиМ ће теже ићи! Питање је шта понудити за поделу!? Мени се не даје ни један милиметар али исто тако не бих ни да,они који мрзе Србију,остану на силу ту да живе! Шта радити са јужном Србијом,када је тамо све мање Срба а све више Албанаца? Ову власт баш брига а без јаког социјалног програма,могли би убрзо бити проблеми и у том делу!Само нас вера у Бога и повечан наталитет могу спасити!
Utorak 04.10.2011. 20:21
Realno sagledana situacija, ali ne vidim zasto bi Srbi trebalo da menjaju jedan deo svoje teritorije za drugi deo svoje teritorije i time poklone siptarima ono sto nikada nije niti ce biti njihovo?
Utorak 04.10.2011. 20:07
JEDINA REALNOST ZA TRAJNO RIJESENJE..!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online