Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 04.09.2011.
22:54
Jutarnji.hr A

Jedinog "majbaha" u Hrvatskoj vozi seljak

Ima imanje od 500 hektara. Upravo je kupio kombajn od pola miliona evra i obnovio hotel za dva miliona evra. Čovek nije tajkun, mafijaš, kontroverzni biznismen ili bilo šta slično već poljoprivrednik iz Hrastovca kraj Garešnice.

Stjepan Pavlak i njegova limuzina

Jedini "majbah" u Hrvatskoj nije izglancan da možete u njemu da se ogledate. A kako bi i bio  kada je čitavih 15.000 kilometara prošao vozeći se između polja pšenice i kukuruza, a redovno zaustavljanje mu je kod gomile stajskog đubriva. Parking mesto mu je ispod strehe, između traktora i sejačice za kukuruz, u improvizovanom letnjem mlinu. 

"Ma da ga ne bih još držao u garaži i glancao. Nemam ja vremena za to. Pa nije on kupio nene, nego ja njega. J.... taj auto. Ovo je auto!", uzviknuo je poljoprivrednik Stjepan Pavlak novinaru "Jutarnjeg lista" i pokazao na tri puta jeftiniji "mercedesov" terenac, parkiran malo dalje. I on je njegov, ali ni njega ne vozi često. Najradije koristi stari "golf 3" s kojim, kako kaže, najčešće obavlja dnevne obaveze.

Zemljoradnik Stjepan je ponosniji na svoj neverovatni novi kombajn nego na "majbaha" za kim mnogi gradski "momci" uzdišu. 

"Evo, ljudi, kombajn stiže! Uskoro ćete videti mašinu kakvu nema niko u krugu od 1.000 kilometara. Imate ekskluzivu! Ove godine su možda samo četiri takva isporučena u Evropi. Mislim da postoji jedan u Mađarskoj", kaže Stjepan.

Vlasnik ovog zavidnog voznog parka, koji broji još dva Fendtova traktora, koji je pre dve godine za pola miliona evra u kešu kupio na poljoprivrednom sajmu u Gudovcu, silosa ukupnog kapaciteta 8000 tona i 480 hektara zemlje na kojoj su zasejane skoro sve žitarice osim pirinča je Stjepan Pavlak (58) - jedan od tri seljaka na listi hrvatskih milionera.

Stjepan je odnedavno i vlasnik hotela Garić u Garešnici, u čiju je obnovu uložio dva miliona evra i zaposlio 20 radnika. Razmišlja i da kupi obližnje državno lovište jer smatra da bi lovni turizam mogao da pokrene uspavani bjelovarski kraj.

Prema poslednjem izveštaju hrvatske Poreske uprave na listi najbogatijih ljudi u 2010. godini u Hrvatskoj nalaze se i tri poljoprivrednika. Najbogatiji seljak je ostvario profit od 361.000 evra, a bavi se uzgojom žitarica i voćarstvom. Drugi po redu je ratar i vlasnik tovnih govečeta. Treći je vlasnik "majbaha", pomenuti Stjepan Pavlak.

"Jutarnji" je dobro proverio ovog seljaka-milionera i došao do zaključka da bogatstvo nije stekao lažnim subvencijama dok mu je zemlja pod korovom, nije učestvovao u sumnjivim privatizacijama niti ikada bio političar ili direktor nekog državnog preduzeća. Suprotno tome: sva polja su mu zasejana žitaricama, o kvalitetu brine inženjer agronomije koji za njega radi, a uzorke zemlje redovno šalje na kontrolu na Agronomski fakultet.

I da nema onog "majbaha", u kom se s vremena na vreme provoza, niko ne bi znao da je u pitanju milioner. Skromno obučen, stalno je na svojim poljima, u bageru utovara pšenicu s radnicima i dočekuje kupce koji su došli po robu.

Nedelja 04.09.2011. 23:15
Vazno je da imas Majbaha a kaljav je kao traktor...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online