Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.12.2009.
13:47
A

Istraga o masakru Srba kod Knina

Istraga zbog masakra srpskih civila i paljenja 20 kuća u zaseoku Grubori u Plavnu, kod Knina, avgusta 1995. godine, obuhvatila je 17 ljudi - Željka Sačića, bivšeg zamenika generala Mladena Markača, kojem se sudi u Hagu i 16 tadašnjih pripadnika specijalne policije MUP-a.

Pored željka Sačića, pod istragom o masakru Srba kod Knina su i 16 tadašnjih pripadnika specijalne policije


Osim Sačića, u četvrtak je uhapšeno pet aktivnih specijalaca među kojima su Berislav Garić i Frano Drlje, čija je jedinica specijalaca "dejstvovala" u Gruborima.

Nakon pokolja u Gruborima, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Penić tvrdio je da je u tom zaseoku izbio oružani sukob između Specijalne policije i pripadnika srpskih paravojnih jedinica.

Tvrdnju da su pobijeni srpski civili kolateralna žrtva obračuna policije s "ubačenim četnicima" izneo je i tadašnji komandant kninskog područja Ivan Čermak kome se, po komandnoj odgovornosti, zbog tog i drugih ratnih zločina, takođe sudi u Hagu.

O zločinu u Gruborima prvi je izvestio UNPROFOR, koji je snimio specijalce kako izlaze iz sela u kome su našli leševa i kuće u plamenu.

Dokazi o masakru u Grubovima prikupljeni još 2001. godine

 

Županijsko tužilaštvo u Šibeniku, na čijem je čelu tada bio Željko Žganjer, prikupilo je dokaze o ovom predmetu 2001. ali niko nije procesuiran.



Za razliku od hrvatskih vlasti koje su pokušavale zataškati slučaj, Amnesti internešenel i Hrvatški helsinški odbor izvestili javnost o situaciji, a kako niko nije odgovarao za taj zločin, on je uvršten u optužnicu po kojoj se sudi Markaču, Čermaku i Anti Gotovini.

Sačića terete iskazi dati haškim istražiocima po kojima je Sačić Čermaku govorio da Grubore treba prikazati kao slučajni incident u kojem su civili poginuli u unakrsnoj paljbi, odnosno kao posledica akcije "Oluja".

Sačić je naredio da četiri grupe od po 10-15 specijalaca istraže teren oko Grubora zbog otklanjanja moguće pretnje Vozu slobode kojim je iz Splita predsednik Franjo Tuđman trebalo da dođe u Knin.

Tri grupe su pretražile okolinu sela i nisu naišle na vanredne situacije, ali je grupa specijalaca, na čijem je čelu bio Frano Drlje, ušla u selo. Iz sela se zatim čula pucnjava, ali Drljina grupa nije podnela izveštaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online