Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 13.07.2011.
23:10
Vestionline A

Zaboravili dete u kolima na 50 C, devojčica u komi

Poljski bračni par koji letuje u Hrvatskoj zamalo je ubio svoju šestogodišnju ćerku, ostavivši je u kolima po najvećoj vrućini. Devojčica je doživela toplotni udar i pala u komu.

Zaključana u kolima na 50 stepeni

U Omišju, na ostrvu Krk, par iz Poljske zaboravio je ćerku u kolima čak 45 minuta na 50 do 60 stepeni Celzijusa, koliko je iznosila temperatura u kolima parkiranim na suncu. Poljaci su na odmor došli sa prijateljima i njihovom decom pa u mnoštvu tuđe dece nisu primetili da njihovo nedostaje. Kada su posle 45 minuta shvatili da im nema ćerke i otišli do kola da provere da li je tamo zatekli su je bez svesti, na ivici života.

Zbog izuzetno teškog stanja devojčica je prebačena u bolnicu gde su počeli da joj otkazuju organi - prvo bubrezi, a potom jetra i mozak, da bi na kraju došlo i do zgrušavanja krvi. 

"Bubrege, jetru i zgrušavanje krvi uspeli smo da stabilizujemo, ali mozak je još uvek loše. Radi se o jednoj vrsti kome. Stanje svesti je poremećeno, prisutan je veliki psihomotorni nemir, devojčica ne odgovara na pitanja. Iako je trenutno van životne opasnosti, pod velikim je znakom pitanja njen dugoročan oporavak. Prognoze nisu dobre i vrlo je verovatno da će u budućnosti biti zavisna od tuđe pomoći", rekao je lekar koji leči dete. 

Prema njegovim rečima ovo je najteži slučaj sunčanice ikada zabeležen u Dečjoj bolnici Kantrida.

"Ovde se radi o klasičnom toplotnom udaru. Da se to dogodilo odrasloj osobi, a ne detetu kod kojeg su svi organi zdravi, teško da bi uopšte preživela. Ali, i ovako će posledice najverovatnije biti jako loše. Zato, kada su ovakve vrućine roditelji moraju da teraju decu da piju mnogo tečnosti, da nose kapu i nikako ih ne puštaju na sunce od 10 do 18 sati", dodao je lekar.

Tužilaštvo u Rijeci podnelo je prijavu protiv roditelja zaboravljene devojčice zbog zanemarivanja i zlostavljanja deteta. Par će se braniti sa slobode, a dalji koraci hrvatskih vlasti zavisiće od razvoja zdravstvenog stanja deteta.

Sreda 13.07.2011. 23:21
Treba im dati po 50 siba po dupetu po kazni. Kakav je ovo roditelj? Svoje sopstveno dijete zaboraviti u autu i citavih 45 minuta ne primjetiti da nije tu.
Sreda 13.07.2011. 23:54
Страшно!
Četvrtak 14.07.2011. 00:36
Debili totalni! treba ih vesati ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online