Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 30.06.2011.
13:19
Srna A

Sveštenik deportovan iz CG: Držali me u smradu ljudskih fekalija

Paštrovački paroh Siniša Smiljić, koji je deportovan iz Crne Gore u BiH, negirao je da je učestvovao u narušavanju javnog reda i mira i u incidentu kada je grupa ruskih novinara, u pratnji predstavnika odbora za obnovu hramova i meštana, pokušala da uđe na Sveti Stefan kako bi videli ostatke crkve Aleksandra Nevskog.

Siniša Smiljić, deportovani sveštenik

"Držali su nas kao kriminalce. Iako nisam učestvovao u tome, oni su mi kazali da navodno postoje video-zapisi gde sam ja nekoga odgurivao, što nije tačno. Bio sam na 15 metara udaljenosti", rekao je za "Politiku" Smiljić, koji od svoje petnaeste godine živi u Crnoj Gori, od kada je upisao i završio Bogosloviju na Cetinju.

Smiljić navodi da je tražio da mu pokažu te snimke, ali oni to nisu hteli, a kada je pitao zašto je zadržan, rekli su da je "nešto galamio". Kaže da su ga držali u podrumu šest sati, "bukvalno u nekom kavezu, sa rešetkama, gde je bio nesnosan smrad ljudskih fekalija" i da su ih povremeno odvodili na ispitivanje.

"Meni su jedan policajac i čovek iz Agencije za nacionalnu bezbednost rekli da moram da napustim Crnu Goru", dodao je Smiljić, uz ocenu da i zvanično crnogorska vlast vrši progon sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Zato što je navodno "remetio javni red i mir, ali i uzbunjivao javnost", paštrovski paroh Siniša Smiljić, državljanin BiH, juče je deportovan iz Crne Gore, uz zabranu ulaska na godinu dana.

"Zbog pravde, istine i svetinje prognan sam iz Crne Gore kao sveštenik koji je za Crnu Goru dosta uradio. Učio sam crnogorsku decu moralu, obnavljao hramove i kulturno-istorijske spomenike, prosvećivao narod i Bogu se molio za čitavu Crnu Goru", rekao je Smiljić.

U policijskom saopštenju se navodi da je paroh deportovan "jer je dugo boravio u Crnoj Gori na osnovu turističke prijave, pri tom ne koristeći svoj boravak u svrhu za koju je prijavljen, već da obavlja vjersku službu u objektima Mitropolije crnogorsko-primorske na području opštine Budva".

Posle sinoćnjeg incidenta na Svetom Stefanu, kada je grupa ruskih novinara, u pratnji predstavnika odbora za obnovu hramova i meštana, pokušala da uđe na Sveti Stefan došlo je do manjeg sukoba sa obezbeđenjem.

Zakupac grad-hotela "Sveti Stefan Adrijatik propertis" odmah je prijavio paroha i novinare za "nelegalni upad" na ostrvo, posle čega je policija na informativni razgovor privela Smiljića, koji je iz Doboja, i predstavnika Odbora Krsta Rađenovića iz Budve i još trojicu njegovih sugrađana. Ruski novinari nisu privođeni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 14:21
Zna li netko komentar patrijarha Irineja, ja ga nigdje nisam vidio !?
Četvrtak 30.06.2011. 19:23
Браћо црногорци освестите се док не буде касно.Немојте да вас Ватикан преведе жедне преко воде.Зар не видите да покушавају да вас заваде са браћом у Србији.Зар ћете дозволити да вас покатоличе.
Četvrtak 30.06.2011. 18:41
zona sumraka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online