Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.06.2011.
14:42
P. Arsić - Vesti A

Kraj istrage protiv Dodika?

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin potpisao je rešenje kojim je predmete ''Dodik'' i ''Reket SDP'' ustupio nižim tužilaštvima. Ustupajući Specijalnom tužilaštvu RS predmet u kojem se vodi istraga protiv predsednika RS Milorada Dodika i još 14 lica, prvi put od nastanka Tužilaštva BiH desilo se da jedna istraga bude prebačena i ustupljena na nivo entitetskog pravosuđa RS.

Portparol Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić potvrdila je da je predmet KT 65/09 stigao u ovo tužilaštvo, te da je u toku njegov popis i analiza. Reč je, kako saznajemo, o vrlo obimnom materijalu koji je upakovan u čak 11 kutija.

Milorad Dodik

Podsetimo, da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u februaru 2009. godine, podnela Tužilaštvu BiH izveštaj protiv tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika, nekoliko ministara u Vladi RS među kojima je i današnji premijer Aleksandar Džombić, bivših i sadašnjeg direktora JP Putevi RS, te vlasnika firmi Integral inženjering i Integra, Slobodana i Slavice Stanković, zbog sumnji da je u građevinskim poslovima koje su obavljala ova preduzeća budžet RS navodno oštećen za 145 miliona KM (72,5 miliona evra).

Reč je o poslovima izgradnje autoputa Banjaluka-Klašinice, RTV doma i Administrativnog centra RS čija ukupna vrednost iznosi skoro pola milijarde konvertibilnih maraka (250 miliona evra).


Podsetimo, da je tada direktor SIPA Mirko Lujić optužio načelnika odeljenja za istrage Dragana Lukača da je, bez njegovog znanja i neovlašćeno, Tužilaštvu BiH predao prijavu u ovom predmetu, ali je nadležna Komisija parlamenta BiH posle konstatovala da je ipak sve urađeno po propisima.


Drugi predmet koji je ustupljen nižem tužilaštvu, u ovom slučaju Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, odnosi se na aferu ''Reket'' čiji je glavni akter lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.
Direktor ASA holdinga Nihad Imamović u izjavi Tužilaštvu BiH datoj 9. juna 2010.

godine, priložio je i tri CD-a sa snimljenim razgovorima sa delegacijom SDP-a.

Od Imamovića se, kako je tvrdio, tražio reket od tri i po miliona KM (1,75 miliona evra) za promenu regulacionog plana ""Alipašino polje 7'' gde je njegova firma kupila parcelu i počela gradnju. Novac je, sudeći prema snimljenim razgovorima, trebalo da donese u torbi i preda lično Lagumdžiji.
 

 Dve verzije

 

O odluci Tužilaštva BiH da ustupi predmete nižim instancama postoje dve verzije. Prema jednoj, reč je o ustupku međunarodne zajednice predsedniku RS zbog povlačenja odluke o referendumu.

 

Prema drugoj, iza svega stoji Lagumdžija koji na ovaj način pokušava sklopiti primirje sa Dodikom. Naime, zamenice glavnog tužioca BiH Milorada Barašina su Jadranka Lokmić, kuma Zlatka Lagumdžije, i Vesna Budimir, rođena sestra Lidije Korać koja je član Predsedništva SDP-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online