Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.06.2011.
08:41
Vestionline, Srna A

Dodik traži da EU poštuje Dejton

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će odnos RS prema evropskim integracijama zavisiti od toga da li će Evropa poštovati ustavni poredak predviđen Dejtonskim sporazumom i evropsku praksu.

Dodik je, u intervjuu RTS-u, rekao da je RS, kao deo BiH, na velikom gubitku na putu evropskih integracija, i naveo da bi RS sve uslove ispunila možda brže nego bilo koja zemlja u regionu, ali da je to nemoguće zbog nedostatka osnovnog dogovora u BiH.

Sami bismo brže stigli do EU: Milorad Dodik

On je naglasio da će Republika Srpska ostati u BiH onakvoj kakva je određena Dejtonskim sporazumom, ali ne u centralnoj, unitarnoj muslimanskoj zemlji.

Dodik je rekao i da niko nema iluzija da će se na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom 6. juna, kada će početi razgovor o reformi pravosuđa BiH, sve završiti u vezi s tim pitanjem, ali da Srpska ima mogućnost da iznese argumentaciju koju ranije niko nije čuo i nije želio da čuje.

“Očekujemo pomoć Srbije“


Dodik je rekao da Srpska želi što je moguće bolje odnose sa Srbijom i da jednog dana bude s njom povezana što više politički i teritorijalno. Dodik je rekao da RS očekuje pomoć od Srbije čak i onda kad Srbija to ne želi da učini.


"Srpska je stalno okrenuta prema Srbiji. Mi gledamo na Srbiju i onda kada vas to nervira... Srbija nikada neće prestati da bude za nas važna, čak i kada se ponekad razočaramo zato što ne razumije našu poziciju ili ne čini ono što mi očekujemo", rekao je on.

Dodik je ocenio da će RS imati mogućnost da jasno stavi do znanja da će njen odnos prema kretanjima ka EU biti isključivo vezan za činjenicu da li je Evropa u ovom pitanju objektivna ili nije.

Prema njegovim rečima, ako RS vidi da Evropa ne poštuje dve ključne stvari – ustavni poredak u BiH i evropsku prasku i zakonodavstvo, onda će isključiti svoju saglasnost da se kreće dalje ka EU, dodajući da Unija nije sveto mesto na koje treba stići.

Možemo se vratiti na temu referenduma

Dodik je poručio da Srpska želi da se eliminišu nezakonitosti i neustavnosti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te dodao da će Evropa, koja je do sada podržavala OHR, ovaj put morati kritički da analizira sve što se dešavalo, a da se RS, ako to izostane i ako ne bude objektivnog pristupa može ponovo vratiti na temu referenduma.

Na pitanje da li postoji opasnost da se kroz reformu pravosuđa uvedu novi sudovi, Dodik je rekao da postoje razne varijante u OHR-u, ali da RS neće dati saglasnost za Vrhovni sud, čak i ako EU bude to tražila.

Predsednik Srpske je naveo da je nakon dogovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, RS uspela da skrene pažnju na pitanje selektivne pravde i da se EU bavi tim pitanjem mimo OHR-a.

Podsetimo, posle dogovora eštonove i Dodika, Narodna skupština RS juče je i zvanično odustala od referenduma o nametnutim zakonima OHR-a.
 

"Selektivna pravda u Hagu"


Osvrnuvši se na hapšenje Ratka Mladića, Dodik je rekao da je Mladić isporučen Hagu prema međunarodnim obavezama i da se pojedinačna odgovornost ne može svesti na kolektivnu, i ocenio da Haški sud sprovdi "selektivnu pravdu".


On je podsetio da je presuda Naseru Oriću, koji je osuđen na dve godine zatvora, kasnije poništena i nije mu suđeno za komandnu odgovornost, iako je komandovao muslimanskim jedinicama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.06.2011. 12:21
Čovek je doslovno rekao na RTS da je Ratko Mladić bio svestan svoje individualne odgovornosti kada je prihvatio komandu nad vojskom RS. Da prema tome treba da individualno odgovara kao što i on sam treba da odgovara ako uradi nešto nezakonito i što nije u skladu sa pravnim normama. U ostalom reforma sudstva će početi pa da vidimo kako će udariti kontru Eštonovoj koja je jasna u svojim namerama. Interesantno da je ekonomske teme izbegavao, a to mu je glavni opis radnog mesta. Što se integracija u EU tiče valjda je jasno da RS tamo ne može ući kao država u državi BiH. Nema izbora, ili otcepljenje pa zajednica sa Srbijom ili ode RS niz mutnu Drinu, lagano i diplomatski.
Četvrtak 02.06.2011. 14:00
našao si crkvu u kojoj ćeš se moliti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online