Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 25.05.2011.
19:13
Srna A

Srpska nikad jača, Incko politički mrtav

Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Nino Raspudić smatra da Republika Srpska, pogotovo nakon poslednjih događaja u Federaciji BiH, u očima međunarodne zajednice sve više preuzima ulogu stabilnijeg i neproblematičnijeg entiteta.

Najjači: Milorad Dodik
 

Raspudić u intervjuu Srni ističe da "velike ’zasluge’ za to pripadaju i lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji", i ocenjuje da je Republika Srpska trenutno u najboljoj političkoj poziciji od svog nastanka.


Prema njegovom mišljenju, činjenica da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti Ketrin Ešton dolazila u Banjaluku, kao i da je Savet bezbednosti UN raspravljao o predsedniku Srpske Miloradu Dodiku, bez obzira koliko sadržaj tih događaja bio "pozitivan" ili "negativan", formalno je pojačala politički subjektivitet i potvrdila Republiku Srpsku kao faktor nezavisan od centralne vlasti BiH.


Raspuduć takođe ocenjuje da visoki predstavnik Valentin Incko "ima podršku nižeg nivoa američke administracije koja se bavi ovim pitanjem, a čiji su glavni akteri na odlasku, dok je evropska politka očito drugačija, a o Rusiji da i ne govorimo".


"Smatram da je posle svega Incko politički mrtav. Umesto da BiH približi većem novou funkcionalnosti i održivosti - on je jedan od najvećih krivaca za činjenicu da je BiH potonula u najveću krizu od završetka rata", upozorava Raspudić.


On je prozvao međunarodnu zajednicu i Incka da su direktno pomogli uspostavljanje nezakonite vlasti u Federaciji BiH "famoznom matematičkom formulom kako je trećina od 17 jednako 5", kao i da se to sada provodi i u kantonima.
 

Nema opravdanja za postojanje Bosne

Objašnjavajući svoju izjavu da, ako BiH snagom svog unutrašnjeg dijaloga ne može da postoji, onda i ne treba da postoji, Raspudić u intervjuu Srni zaključuje:

"Smatram da bi svaki razuman čovek na svetu potpisao tezu da država koja dugoročno ne može da osigura konsenzus većine svojih činilaca i/ili građana za sopstveni opstanak - nema nikakvog opravdanja za svoje postojanje, bilo da je reč o Hrvatskoj, Srbiji, SAD, Filipinima, Danskoj ili BiH, ma šta neki međunarodni birokrata mislio o tome".

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2011. 19:53
pretvara poraz u pobedu. poludeo li je. ja mu nista ne verujem. obicna bitanga. zajebava celu RS.
Sreda 25.05.2011. 20:27
vreme je za fajront!
Sreda 25.05.2011. 20:25
prso covek nacisto..jeo pecurke ludare
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online