Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.05.2011.
23:14
Vestionline A

SDS ne odustaje od referenduma

Glavni odbor Srpske demokratske stranke saopštio je danas da ta stranka i dalje podržava odluku o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH i ranije zaključke Skupštine RS o tom pitanju. Održavanje referenduma u RS na kojem bi se građani izjasnili o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštva BiH, ranije su podržali poslanici SDS-a u Parlamentu RS, najjače opozicione stranke u Republici Srpskoj.

Mladen Bosić: Dogovor RS i EU ništa ne garantuje
 

Predsednik SDS Mladen Bosić rekao je novinarima da je na sednici Glavnog odbora stranke razmatrana najnovija situacija, nakon jučerašnjeg sastanka predsednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton na kojem je postignut dogovor o formiranju komisije EU za restruktuiranje pravosudnih institucija u BiH, posle čega je Dodik izjavio da referendum više nije neophodan.

Bosić smatra da "dogovor vlasti RS i EU da se ubrza monitoring pravosuđa BiH ne daje nikakve garancije za zahteve RS, niti će dovesti do ukidanja Suda i Tužilaštva BiH kao nedejtonskih i nametnutih organa pravosuđa".

On je rekao da je reforma pravosuđa predviđena u procesu pristupanja EU i da je monitoring pravosudnih institucija sastavni deo procesa pristupanja EU.

Glavni odbor SDS upozorava da proces restrukturiranja pravosudnih institucija BiH može dovesti do formiranja Vrhovnog suda BiH, što je, kako naglašavaju, još jedna antidejtonska institucija.

"SDS podržava ranije skupštinske zaključke, kao i odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Bosić.

Bosić je rekao da će ta stranka predložiti izmene i dopune zakona o referendumu, kojima bi se obezbedilo obavezno direktno izjašnjavanje građana na referendumu o najvažnijim političkim odlukama, a posebno promenama Ustava, prenosima i vraćanju nadležnosti, pristupanju vojnim savezima, kao i drugim statusnim pitanjima RS i BiH.

Incko ne poštuje data obećanja

 

Kad je reč o izveštaju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u Savetu bezbednosti, SDS je naveo da je u njemu izneto niz neprihvatljivih i neobjektivnih stavova u vezi RS i da je u više navrata dao podršku Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Konstatovano je i da OHR nije doneo odluku o "vraćanju ljudskih prava preostalim nezakonito sankcionisanim članovima SDS i ostalim koji trpe sankcije, iako je Incko to više puta javno obećao".

 

"Neispunjavanje javno datih obećanja dodatno ruši kredibilitet OHR-a i međunarodnih predstavnika u BiH. Zato SDS očekuje od predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsedavajućeg Saveta ministara Nikole Špirića da kao ovlašćene osobe ovo pitanje pokrenu pred relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama", kaže se u zaključcima GO SDS.

 

Sednica GO SDS održana je u Istočnom Sarajevu i na njoj je završen izbor članova Predsedništva BiH, čime je završen izbor stranačkih organa vlasti. SDS je najjača opoziciona stranka u RS.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 23:30
Po ovom pitanju ste APSOLUTNO U PRAVU...Ozvaniceno i najdemokratskije izrazeno misljenje srpskog naroda na referendumu EU MORA uzeti u obzir i ili PROMIJENITI nesto u svom DOSADASNJEM odnosu, ili dati PUNO pravo i legitimitet SVIM drugim sredstvima kojima se RS posluzi u odbrani svog elementarnog demokratskog prava...sve ostalo su sitna mesetarenja profesionalnih politicara ....REFERENDUM!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online