Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.04.2011.
16:12 >> 16:59h
Vestionline A

Evropa protiv referenduma u RS

Međunarodna zajednica ne može da ignoriše ono što Republika Srpska radi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer je to direktan napad na Dejtonski sporazum, ustav i institucije BiH, i očekuju od RS da povuče skupštinske zaključke i odluku o referendumu, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

U Kancelariji visokog predstavnika u BiH protiv referenduma u Republici Srpskoj

Iz OHR se ističe da RS ne može održati referendum o kompetencijama koje nisu na njenom nivou, dodajući da su, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ove pravosudne kompetencije uvek pripadale državi.

Zaključci Skupštine RS i odluka o referendumu su direktno protiv Dejtonskog sporazuma, koji je ovoj zemlji od 1995. osigurao mir, mišljenja su u Kancelariji visokog predstavnika u BiH.

Iz OHR-a poručuju da međunarodna zajednica od RS očekuje da se skupštinski zaključci i odluka o referendumu povuku, navodeći da postoji još mali prostor za vlasti u RS da razmotre svoje delovanje.

Odluka o raspisivanju referendumu na kome građani RS treba da se izjasne o nametnutim zakonima visokih predstavnika u BiH, posebno Suda i Tužilaštva BiH, danas je objavljena u Službenom glasniku RS.

Prema odluci, referendum treba da bude održan prve nedelje po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

 

Federacija deklaracijom protiv referenduma


Referendumu u RS usprotivio se i muslimansko-hrvatski entitet u BiH. Naime, Parlament Federacije BiH usvojio je deklaraciju u kojoj se navodi da ni jedan entitet ne može da ospori državne institucije, "koje su uspostavljene na osnovu Ustava i zakona BiH, kao neizostavni dio nezavisnog i nepristrasnog pravosudnog sistema BiH". Deklaracija je usledila kao odgovor FBiH na odluku RS o raspisivanju refrenduma.

Usvojenim dokumentom, donetim na vanrednoj sednici parlamenta FBiH, kojoj nisu prisustvovali poslanici dva HDZ-a, osuđuju se napadi i na druge institucije BiH koje sprovode vladavinu prava, posebno na Obaveštajno-bezbednosnu agenciju i Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

Parlament Federacije BiH podržao je rad pomenutih poliicjskih agencija na nivou BiH na zaštiti ustavno-pravnog poretka i u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina.

U Deklaraciji se poziva visoki predstavnik u BiH da i dalje aktivno radi na sprovođenju preostalih odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da u skladu sa svojim mandatom i obavezama poništi sve odluke koje nisu u skladu sa tim sporazumom i da sankcioniše odgovorne.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2011. 17:06
Niste vi protiv referenduma, vi ste bili i ostali protiv Srba.
Sreda 27.04.2011. 16:41
Republika Srpska kad-tad nezavisna ili cela Bosna i hercegovina bez M.
Petak 29.04.2011. 16:22
Pomoz bog braco srbi - dabogda se ta EU cimprije raspala - castim sve picem kad se to dogodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online