Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.04.2011.
11:23
Srna A

"Zaustavićemo teror međunarodne zajednice"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne očekuje da će OHR poništiti referendumsko izjašnjavanje građana Srpske o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali ističe da je u BiH sve moguće.

Milorad Dodik: RS ne traži otcepljenje
 


"Visoki predstavnik je već `polomio zube` na neustavnim odlukama u Federaciji BiH kada je naseo na političke provokacije jedne strane. Ne verujem da ima hrabrosti da opet donosi odluke po diktatu te strane", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje šta će preduzeti ako visoki predstavnik ponovo stavio iznad institutucija RS i poništio referendumsko izjašnjavanje građana.


Dodik je za beogradske medije pojasnio da ovim referendumom RS ne postavlja pitanje statusa BiH, ne traži otcepljenje, nego samo ravnopravnost i poziciju koju garantuje međunarodni ugovor kakav je Dejtonski mirovni sporazum.


Predsednik RS je ocenio da sve što se danas događa u Sarajevu jeste deo identičnog scenarija da se oslabi RS i od nje napravi razvlašćen entitet, koji bi bio bez institucija i postao samo poligon za sarajevske političke i druge diktate.


"To nećemo dozvoliti po bilo koju cenu. RS nikada nije bila jača i jedinstvenija nego što je sada", poručio je Dodik.


Predsednik RS je rekao da nema nimalo sumnje da će građani RS masovno izaći na referendum i u velikom procentu glasati za referendumsko pitanje koje glasi:

"Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH?"


Dodik je istakao da je usvajanje odluke o raspisivanju referenduma u Narodnoj skupštini RS najsnažnija poruka međunarodnoj zajednici da izabrani predstavnici srpskog naroda ne pristaju više na vanustavno i antidejtonsko delovanje visokog predstavnika, ma kako se on zvao.

"Odluke koje su oni donosili su najčešće bile paušalne i neutemeljene, a BiH je i sama razvlašćena, jer pojedina važna pitanja nisu mogla da se donose bez presudnog uplitanja OHR. Godinama smo ukazivali da ta štetna politika mora da prestane, ali nismo naišli na razumijevanje u OHR-u. Vjerujem da je glasanje u Narodnoj skupštini RS sada i njima snažna poruka o jedinstvu srpskog naroda, ali i o njihovom dosadašnjem neustavnom djelovanju", rekao je Dodik.

Predsednik RS najavio je da će posle referenduma u RS biti zatraženo da Narodna skupština ponovo zaseda, usvoji nove zakone kojima će poništiti sve antidejtonske i neustavne odluke i zakone koje su nametali visoki predstavnici

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 22:49
Ако није спреман да иде до краја није требао но да почиње. Надам се да има решења за разне варијанте само нека се не узда у "правду и истину" него у јаке савезнике и мудре поступке и нека ништа не очекује од садашњих српских "демократских" власти.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online