Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.04.2011.
22:15
Vestionline A

SAD: Bežite iz Zagreba kad osude generale

Ambasada SAD u Zagrebu preporučila je Amerikancima u Hrvatskoj da izbegavaju centar Zagreba u naredna dva dana u vreme kada su najavljeni protesti podrške Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Takav skup podrške, pod parolom "Hrabra srca, uzdignute glave", održan je i danas, a protekao je bez incidenata uz oko 1.000 do 1.500 učesnika.

Ambasada SAD u Zagrebu savetuje američke državljane da izbegavaju centar grada tokom protesta koji se mogu pretvoriti u sukobe i postati nasilni, iako je namera organizatora da budu mirni. Ambasada ističe da bi na proteste moglo doći od 20.000 do 30.000 ljudi.

Međutim, današnji protest prošao je bez incidenata, a učesnici defilea krenuli su iz zapadnog zagrebačkog kvarta Trešnjevka i prolazeći centrom grada preko Trga bana Jelačića okupili se ispred katedrale na Kaptolu gde su prisustvovali misi za generale Gotovinu, Markača i Čermaka kojima će sutra Haški tribunal izreći presude za zločine u akciji "Oluja".

Kolonu ljudi u uniformama, među kojima je bilo i dece, okićenih mnoštvom zastava Hrvatske i svojih jedinica, pratilo je tek nekoliko policajaca.

Predsednik Udruženja specijalne policije Josip Klem izjavio je novinarima da je defile "moralni čin" i da je reč o mirnoj podršci hrvatskim generalima pred sutrašnju presudu u Hagu.

Potpredsednik udruženja specijalne policije Robert Hasija izjavio je da je "cilj defilea da pokaže jedinstvo, jer je deo javnosti uveren da su veterani razjedinjeni". Za sutrašnju presudu njegovom ratnom komandantu Markaču Hasija je rekao da bi svaka druga presuda osim oslobađajuće za njih bila poraz.

Za sutra je na Trgu bana Jelačića zakazan skup podrške generalima uz TV prenos izricanja presude, dok je za subotu na istom mestu zakazan protestni skup.

U završnoj reči, krajem avgusta i početkom septembra prošle godine, Tužilaštvo je predložilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27, Markaču od 23, a Čermaku od 17 godina zatvora, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj. Operacija "Oluja" i akcije koje su usledile, trajale su od 4. avgusta do 15. novembra 1995.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online