Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 03.04.2011.
10:45
Kurir A

Najs: Nema načina da ispitamo trgovinu organima

Haški tužilac Džefri Najs smatra da ne postoji način da se provere tvrdnje specilanog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, ali da bi ipak te navode trebalo da ispita Haški tribunal.

Tvrdi da nema čvrstih dokaza ni svedoka o trgovini organima: Džefri Najs
 

"Ni onda, ni sada, nije bilo čvrstih dokaza i svedoka. Možda je reč samo o jednom izvoru, a možda je i više njih. Nemoguće je reći koliko su tvrdnje Karle del Ponte, na kojima je baziran izveštaj Dika Martija, ozbiljne i precizne. Možda njihove teze počivaju na čvrstim dokazima, možda na glasinama, ali ne postoji način da se sve to proveri", rekao je Najs za "Kurir".

Tvrdnje iz Martijevog izveštaja trebalo bi da ispita Haški sud jer, ukoliko je su imalo tačne, reč je o zastrašujućem zločinu! Svojevremeno, kad su se pojavile glasine, odgovorni u Haškom tribunalu trebalo je da ih ispitaju, ističe Najs.

Mladić će izbeći Hag

Na pitanje da li veruje da će se Ratko  Mladić i Goran Hadžić uskoro naći pred sudom, odgovorio: "Vi verovatno znate više od mene".

 

Šta će se desiti ako se njih dvojica ne pojave do zatvaranja Tribunala?
- Sudiće im se u istom međunarodnom sastavu, po istim pravilima Tribunala, ali verovatno na nekom drugom mestu, jer će se sadašnja zgrada Tribunala zatvoriti.


Svojevremeno ste izjavili da je sud u Hagu politički?
- Nema sumnje da postoji politička osnova, to je neizbežno. Sama priroda ovih suđenja to uslovljava jer se sudi političarima, vojnom vrhu, za političko nasilje i masovne zločine proizašle iz toga.

 

On je negirao da je imao informacije o tim zločinima.

"Nisam bio obavešten, a verovatno je trebalo da budem, jer ako je bilo informacija o tome u Tužilaštvu, bio sam dužan da to obelodanim Slobodanu Miloševiću", kazao je on.

Na pitanje da li bi, ako postoji jasan dokaz, ceo slučaj trebalo da bude pred Hagom, Najse je kazao: "Zbog zatvaranja suda u Hagu, to je malo verovatno. Da li je trebalo istražiti? Naravno, da su dokazi bili dostupni".

Najs je na pitanje da li su tačne glasine da je branilac bivšeg lidera OVK Fatmira Ljimaja, odgovorio: "To morate njega da pitate. U engleskom pravnom sistemu, radimo na svačijoj strani koja vas traži. Čak i da jesam, ne bih smeo da pričam o tome".
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.04.2011. 12:27
Da li su tvrdnje Karle Del Ponte ozbiljne i tacne,sad nju dovodite u pitanje,pa sram vas bilo kad je hapsila Srbe onda je bila 100%korektna,a kad treba osuditi i uhvatiti MONSTRUME koji su Srpskim civilima vadili organe i prodavali vi to sve osporavate,zato sto ste i vi sami sucesnici vi ste jedna demonska tvorevina i EU,i hag i brisel,SRBIJO NIKAD NIKAD U EU,NIKAD!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nedelja 03.04.2011. 10:59
Neobavesten? Zar jos jedan...?
Ponedeljak 04.04.2011. 09:23
ipak ce morati da moze. nece se to tek tako zaboraviti i gurati pod tepih. treba nam nova vlada koja ce imati bar malo sluha za diplomatiju. dosta je bilo ulizicke i kukavicke politike. i to sve zarad ulaska u zlocinacku EU i NATO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online