Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.03.2011.
12:01
Ž. Marković - Vesti A

EU preti Bosni sankcijama

Šefovi diplomatija Evropske unije dogovorili su se na sastanku u Briselu da ojačaju evropsko prisustvo u BiH kako bi podržali reformske procese u zemlji i njen put evrointegracija. To podrazumeva "finansijsku i političku podršku, ali i neke restriktivne mere".

Žbogar i Mladenov - upozorenja na moguće sankcije

Kako navodi Dojče vele, u cilju jačanja svog prisustva u BiH, EU namerava da u zemlji ima jednog predstavnika, na nivou ambasadora, koji će imati širok spektar instrumenata podrške kako bi podsticao BiH na njenom evropskom putu.


- Jedna od mogućnosti su i sankcije, za koje se nadam da neće biti često korištene. One se odnose na zamrzavanje fondova i zabranu putovanja za one političare ili grupe koji vrše opstrukciju razvoja BiH ili njenog teritorijalnog integriteta - kazao je ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar - dodavši da bi takve mere budući evropski predstavnik donosio uz konsultacije sa državama EU. Žbogar je istakao da još traje odabir kandidata za evropskog predstavika u BiH.


Političari iz Republike Srpske smatraju da je vreme sankcija koje bi međunarodna zajednica "udarala" zvaničnicima u BiH davno prošlo. Oni smatraju da najnovija odluka EU da se ozvanični predlog za korištenje restriktivnih mera prema političarima u BiH ne može doneti nikakve efekte.


Lider PDP-a Mladen Ivanić kaže za "Vesti" da su zaključci iz Brisela prilično očekivani jer je već neko vreme jasno da EU ima ozbiljnu nameru da sredi situaciju u BiH.
- Sasvim drugo pitanje je da li je taj put koji su izabrali zaista dobar. Meni se čini da nije i da te njihove namere neće dati efekte koje očekuju. Međutim, po svemu sudeći, oni nisu imali nikakvu drugu ideju nego da se odluče za taj put koji predviđa sankcije i druge vrste pritisaka - kaže Ivanić.


Ipak, on očekuje da prekjučerašnje odluke iz Brisela neće biti konačan stav EU u vezi sa BiH i da dodaje da ćemo biti svedoci još jednog niza diplomatskih igara.


- Mislim da će sve to ostati samo na najavama, a da ozbiljnijih pritisaka neće biti. EU još uvek veruje da će vlast u BiH biti formirana i da će se situacija smiriti. Dokle će da veruju u to, zasad je teško proceniti - zaključuje Ivanić.


Visoki funkcioner vladajućeg SNSD-a Dušanka Majkić kaže da ne zna u kojim uslovima i po kojim kriterijumima EU namerava da provodi sankcije.


- Problematično je ispoljavati sankcije prema političarima koji su legalno izabrani na legalnim izborima. U BiH 15 godina sede razni visoki predstavnici i međunarodna zajednica odlučuje, što je sve skupa zaista bez presedana - kaže Majkićeva.


U Federaciji BiH je, kao i uvek dosad, priča o sankcijama za političare u BiH podržana. Generalni sekretar SDA Amir Zukić pozdravio je odluku iz Brisela, ocenivši da je vreme da ljudi koji dobro rade svoj posao, budu nagrađeni, a da oni koji ne rade budu kažnjeni.

Hrvatski odgovor

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se zvanični Brisel odlučio za pooštravanje politike prema BiH je i blokada procesa formiranja vlasti u FBiH i na zajedničkom nivou. Kako stvari stoje, situacija će se dodatno zakomplikovati, jer su dva HDZ-a koji su izbačeni iz svih kombinacija najavili prilično radikalne mere političke borbe. Prvi korak biće održavanje Hrvatskog narodnog sabora na kojem bi mogla čak i da bude donesena odluka o ujedinjenju kantona sa hrvatskom većinom u jednu organizacionu jedinicu, što bi bio put ka stvaranju trećeg entiteta.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 22:39
Pa, dokle vise ovi stranci...popeli su nam se na vrh glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online