Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.03.2011.
19:51
Vestionline A

Srbin štrajkuje glađu u hrvatskom zatvoru

Srbin iz Hrvatske Kostajnice Marin Krivošić (46) štrajkuje glađu u zatvoru Županijskog suda u Sisku, saopštio je Informativno-dokumentacioni centar "Veritas". Krivošić je započeo štrajk glađu zbog toga što, kako tvrdi, "potpuno nevin" osam meseci sedi u zatvoru, a još nije zakazan glavni pretres po optužnici koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva.

Privođenje: Marin Krivošić
 

On se juče telefonom javio porodici i saopštio da je stupio u štrajk glađu, a budući da je dijabetičar, porodica strahuje za njegov život, navedeno je u saopštenju "Veritasa".
 

Krivošić je otac četvoro dece, od kojih je dvoje rođeno u bivšoj Republici Srpskoj Krajini i dvoje tokom izbeglištva u Srbiji, gde žive s njegovim roditeljima, a cela porodica ima državljanstvo Srbije.
 

Crnogorska policija je Krivošića uhapsila 5. juna prošle godine na osnovu poternice biroa Interpola u Zagrebu, a 26. avgusta je izručen Hrvatskoj. Županijski sud u Sisku je 14. decembra 2006. godine protiv Krivošića i još 14 osoba otvorio istragu zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
 

Svi su osumnjičeni da su kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica u selu Baćin na obali Une, oktobra 1991. godine, vatrenim oružjem pobili najmanje 56 civila s ciljem etničkog čišćenja područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina od preostalih Hrvata.
 

Osumnjičeni Milan Pekić, Slobodan Kljajić i Nikola Kovačević bili su uhapšeni prilikom ulaska u Hrvatsku, ali je potom istraga protiv njih obustavljena u nedostatku dokaza.
 

Međutim, protiv Krivošića i još osam lica podignuta je optužnica 2. novembra prošle godine, ali se na glavnom pretresu pred Županijskim sudom, koji je bio zakazan za 26. januar, pojavio samo Krivošić.
 

S obzirom da ostali optuženi žive van Hrvatske, Županijski sud u Sisku je odložio glavni pretres na neodređeno vreme i odlučio da se ostalim optuženima sudi u odsustvu, a odluka još nije pravosnažna.
 

Krivošić tvrdi da nema nikakve veze s krivičnim delom za koje je optužen, jer je u to vreme bio u Bosanskoj Dubici.
 

Krivošić je na ročištu u januaru najavio da će, ukoliko glavni pretres ne počne za mesec dana, stupiti u štrajk glađu, a njegova porodica se u međuvremenu pisanim putem obraćala predsedniku, premijeru i ministarski pravde Srbije.
 

Ponukana držanjem hrvatskih vlasti u slučaju "Purda", Krivošićeva porodica je zatražila da barem sada, kada mu je život ugrožen, zvaničnici Srbije pomognu da što pre bude zakazan glavni pretres.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.03.2011. 20:06
Da vidim sad Srpske politicare na delu... u slucaju Purda su se pokazali, dobro znamo kako... (fali jos samo izvinjenje), da vidim sad sta ce da preduzmu... Nebi se cudio da ga hrvati izruce a ovde bude osudjen na jedno 20 godina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online