Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.01.2011.
13:04
Srna A

BiH: OHR odlazi sledeće godine

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će OHR iz BiH otići ove ili sledeće godine.

Incko još malo u BiH

"Sada je trend da se ovaj proces ubrza i da do toga što pre dođe. Jasno je da će, bez obzira na različite zahteve pojedinih političkih stranaka u BiH postojati sve manje OHR-a i sve više EU", rekao je Incko za "Glas Srpske".

Za razliku od pojedinih bošnjačkih stranaka, a u prvom redu Stranke za BiH, većina političkih partija u BiH, kaže Incko, prihvata da se OHR transformiše i ojača prisustvo EU u BiH, i da je to neminovan proces koji treba ubrzati.

On je dodao da će Dejtonski mirovni sporazum postojati i dalje, kao i potreba da se pravi neka vrsta kontrole ili monitoringa da li je Dejtonski sporazum ispunjen i da li se ispunjava ono što je njime propisano, a u budućnosti će se videti ko će vršiti monitoring nad sprovođenjem i primenom Dejtonskog sporazuma.

Icnko je rekao da je poznato da je 1996. godine bilo previše OHR-a, posebno za vreme bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, koji je imao 800 saradnika.

"Posle toga, polako se uveo dvojni trend i prisustvo EU. Njeno prisustvo sve više jača i nastavlja se. Još neko vreme u BiH će biti taj paralelni sistem, ali sve više će EU biti u prvom planu, jer je to jedina budućnost BiH. Unija i put BiH ka EU je 'lepak' svih građana, bez obzira na to da li su Srbi, Bošnjaci ili Hrvati ili ostali", smatra Incko, ocenivši da to svi žele i da je to budućnost BiH.

Zamenik visokog predstavnika u BiH Roderik Mur rekao je za "Glas Srpske" da nije sporno da će OHR iz BiH otići i da će odluku o tome doneti Savet za primenu mira (PIK).

"Dok smo ovde nadamo se da možemo da doprinesemo rešavanju niza problema sa kojima je suočena ova zemlja. PIK je pre tri godine postavio dva uslova i pet ciljeva za tranziciju OHR-a. Veliki napredak je postignut kada je reč o Brčkom i presrećan sam zbog toga. Napredak je postignut kada je reč o četvrtom i petom cilju na ovom spisku. Što se tiče prvog uslova, potpisivanja Ugovora sa EU, ostvaren je takođe napredak, ali moramo da završimo posao", precizirao je Mur.

POVEZANE VESTI

Subota 29.01.2011. 14:59
Cisto sumnjam da ce da odu. Situacija na celom Balkanu je mnogo delikatna. Ako ne daj boze menjaju dejtonski sporazum ostace.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online