Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.01.2011.
22:47
Vestionline A

Štrbac: Pravosuđe ne sme protiv Šeksa

Hrvatski pravosudni organi ne smeju da gone potpredsednika HDZ-a i hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, iako je on nesumnjivo odgovoran za ratne zločine, zato što je Šeks bio i ostao ključni čovek u vlasti pod čijim je potpunim uticajem premijerka Jadranka Kosor, izjavio je Srni šef Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Iako je Šeks, kao šef Kriznog štaba za istočnu Slavoniju, bio neposredni šef Tomislavu Merčepu, hapsili su samo Merčepa, zato što je već dugo politički penzioner, a sada udaraju na (admirala Davora Domazeta) Loša, ali ne i na Šeksa, nego ga i brane - udaraju samo gde je najmekše", rekao je Štrbac.

Vladimir Šeks i Savo Štrbac

Štrbac je istakao da u prilog tvrdnjama o Šeksovom uticaju govori i samo ponašanje Šeksa nakon izveštaja ''Amnesti internešnela'' koji ga je označio kao odgovornog za zločine nad Srbima.

"Šeks je krajem prošle nedelje otišao u tužilaštvo i čak na televiziji najavio da će se hrvatsko tužilaštvo oglasiti kako je on potpuno nevin i da nije bio u vojnom lancu komandovanja, a ranije je priznao da je bio neposredni šef Merčepu", rekao je Štrbac.

Međutim, kako je primetio Štrbac, ni hrvatsko Ministarstvo pravosuđa niti tužilac Mladen Bajić još se nisu oglasili u njegovu korist i, umesto toga, u Ministarstvu pravosuđa polemišu sa izveštajima ''Amnesti internešnela'' i navode šta su do sada uradili na procesuiranju zločina, stvarajući nepostojeću idealnu sliku.

Merčep je uhapšen zbog sumnje da je od oktobra do sredine decembra 1991. godine, kao savetnik u hrvatskom MUP-u i komandant rezervne jedinice MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji i delom u paviljonu 22 na Zagrebačkom velesajmu, naređivao hapšenja, mučenja i ubistva srpskih civila.

Povodom saopštenja hrvatskog Ministarstva pravosuđa da se protiv Domazeta sprovodi istraga zbog zločina nad Srbima, Štrbac je podsetio da je upravo sud u Zagrebu na suđenju generalu Rahimu Ademiju za zločine u Medačkom džepu iz 1993. godine utvrdio da je za zločine odgovoran Domazet.

Uprkos tome, prema Štrpčevim rečima, Zagreb nije gonio Domazeta dok nije reagovao ''Amnesti internešnel''.

Štrbac je naglasio da je ''Amnesti internešnel'' u svom izveštaju samo citirao sudski spis sa suđenja Rahimu Ademiju.

"Amnesti internešnel sada kaže: `Ako je jedan oslobođen, onda šta je sad? Ako nije kriv ovaj, onda je drugi i treba ga procesuirati", istakao je Štrbac.

Protiv hrvatskog admirala Davora Domazeta Loša sprovodi se istraga zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine nad Srbima, potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.01.2011. 23:01
Kako god se okrene, Seks je bio zatvaran zbog ideje samostalne Hrvatske u vreme "hrvatskog proljeca" jos 70-tih. Da Tito nije bio ziv,odose oni sa Savkom jos onda. Samo su Srbi do poslednjeg momenta verovali u bratstvo-jedinstvo i to na kraju skupo platili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online