Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.12.2010.
11:47
Vestionline A

Cerić koristi žrtve za svoj politički uticaj

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić nastoji da promoviše bošnjački politički identitet ukorenjen u "viktimizaciji", navedeno je u depeši američke ambasade u BiH od 27. januara 2009. pod nazivom "Bosna - dobri Bošnjaci, loši Bošnjaci, dobri muslimani, loši muslimani", koju je objavio internet sajt Vikiliks.

U depeši, koju je sastavio tadašnji ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš, navodi se da Cerić redovno Bošnjake podseća da su žrtve genocida i da su najviše stradali u poslednjem ratu u BiH. Kako se navodi u depeši Cerić u intervju za televiziju "Hajat" izjavio da su muslimani, posle raspada Otomanskog carstva, veoma često bili izloženi "fobijama", od Turske, islama, pa i same Bosne.

Što konzervativnije, to bolje: Mustafa Cerić
 

Cerić u svojim nastupima ističe da je medijsko predstavljanje prijetnje od islamskog terorizma motivisano od "islamofobnih" medija i na neki način je priprema za novi genocid Bošnjaka, navodi se u depeši koju je objavio ''Vikiliks'', koji zadnjih dana objavljuje prepiske američkih ambasada u svetu sa svojom centralom Stejt

Cerić podržava Radonlića

 

U drugoj depeši od 2. februara ove godine, koju je takođe sastavio Ingliš, a koju je objavio ''Vikiliks'', detaljno su opisani postupci i planovi Fahrudina Radonlića, lidera Saveza za bolju budućnost. O toj partiji Ingliš piše da je vodi moćni, navodno korumpirani i ponekad osvetoljubivi medijski mogul Fahrudin Radončić, koji direktno kontroliše najtiražnije dnevne novine u BiH što će osigurati da se poruka njegove kampanje dobro propagira, kao i da uživa podršku Cerića.

departmentom, a prenose "Nezavisne novine".

U depeši se ističe da Cerić veoma često "podleže političkim sukobima, kritikujući ili hvaleći bošnjačke lidere, na način na koji on misli da je prigodan".

"Njegovi javni istupi o bošnjačkom identitetu i bošnjačkoj patnji imaju sasvim jasan cilj - oblikovanja bošnjačkog političkog diskursa. On je nastojao da bošnjački identitet definiše verskim terminima, pa je tako javno izjavljivao kako je biti dobar Bošnjak znači zapravo biti dobar musliman", navodi se u depeši.

Cerić je javno podržao neke inicijative koje su kontroverzne među sekularnim Bošnjacima, kao što je uvođenje verskog obrazovanja u vrtiće i škole, a veoma često je koristio činjenicu da je javna ličnost za napad na kritičare njegovog plana, izjavljujući da ga njegov položaj stavlja iznad svih kritika.

Poslednje dve godine, navodi se u depeši, primetan je povratak nacionalne retorike, a neki bošnjački politički akteri teže da se predstave sposobnijim od svojih protivnika u zaštiti bošnjačkih interesa. Jedan od aspekata ovog rascepa unutar bošnjačke zajednice jeste i koje dobar ili loš Bošnjak.

Dobri Bošnjaci, prema ovome, su oni koji se zalažu za konzervativne političke i verske ideale, a loši su oni koji su prihvatili umerene i sekularne ideale, ocena je američke amabasade u Sarajevu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online