Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.11.2010.
02:46
Tanjug A

Rekordna cena zlata, podstaknuta dužničkim problemima u EU

Cena zlata je u današnjem poslovanju na tržištu u Njujorku odskočila na rekordnu vrednost, premašivši istorijski maksimum od 1.410 dolara za finu uncu (31,1 gram), podstaknuta strahovanjem da neke evropske vlade možda neće uspeti da pribave neophodan novac i slabljenjem dolara.

Zlato naročito traže investitori, koji ga smatraju pouzdanijom alternativom nestabilnim valutama i akcijama koje su podložne ozbiljnim kolebanjima



Kretanje cene zlata obično ide u suprotnom smeru od kretanja vrednosti dolara, podsetila je agencija Blumberg.


Zlato za isporuku u decembru je na njujorškom tržištu Comex ugovarano u porastu 14,80 dolara, ili 1,1 odsto, po 1.418 dolara za finu uncu, pošto je u jednom trenutku odskočilo na čak 1.422,10 dolara.


Taj plemeniti metal za spot isporuku u Londonu bio je 0,6 odsto u porastu i ugovaran je po 1.418,25 dolara, posle skoka na rekordnu vrednost od 1.422,35 dolara za finu uncu.


Zlato je od početka ove godine poskupelo 29 odsto i ostvarilo najduži period jačanja u Londonu bar od 1920. godine, delimično zahvaljujući potrazi investitora za alternativnim aktivama kako bi se zaštitili od sniženja vrednosti valuta.


Podsticaj tržištu zlata daće i prošlonedeljna odluka američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da uloži 600 milijardi dolara u otkup vladinih obveznica radi podsticanja rasta domaće ekonomije, ocenjuju analitičari.


Bojazan od produbljavanja dužničke krize u Evropi takođe doprinosi poskupljenju zlata. Investitori strahuju da će članice Evropske unije, pogođene dužničkom krizom, imati teškoće u pribavljanju novca za pokrivanje dugova i da će programi stroge štednje u tim zemljama dovesti do usporavanja ekonomskog rasta.


"Tržišni poslenici skreću pažnju ka teškoćama u zoni evra. Zlato je i dalje snažno inverzno povezano sa dolarom, ali bi ta veza mogla oslabiti ukoliko dužnički problemi u zoni evra eskaliraju", ukazao je analitičar kompanije "VTB Kapital" u Londonu Andrej Krjučenkov.


Naročito teška situacija je u Irskoj, u koju je danas doputovao komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren, kako bi razmotrio situaciju sa irskim budžetom. Vlada u Dablinu je prošle sedmice donela plan kresanja potrošnje i povećanja poreza za čak šest milijardi evra (8,3 milijarde dolara) u 2011.
Ranije ove godine je zabrinutost da bi Grčka mogla bankrotirati doprinela jačanju cene zlata na rekordne vrednosti.


Podaci Blumberga pokazuju da je cena zlata izražena u evrima i švajcarskim francima sada najviša od 28. juna, a u britanskim funtama najviša bar od januara 2000.


"Zlato će imati koristi od svakog negativnog scenarija razvoja događaja oko krize sa suverenim dugovima", ukazao je trgovac zlatom u kompaniji "LaSejl fjučers" Metju Zeman.


U vreme krize u ekonomiji, zlato naročito traže investitori, koji ga smatraju pouzdanijom alternativom nestabilnim valutama i akcijama koje su podložne ozbiljnim kolebanjima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online