Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.10.2010.
15:42
Tanjug A

Novac od "Telekoma" za kapitalne investicije

U Vladi Srbije postoji konsenzus da se novac od prodaje "Telekoma" slije na jedan budžetski račun, iz koga će se finansirati kapitalne investicije i davati različiti podsticaji privredi, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Telekom" "gradi" puteve po Srbiji

Dinkić je rekao da će građani akcije "Telekoma" verovatno dobiti  posle transakcije kako bi mogle da imaju onu cenu koja se ostvari i za državu i kako ne bi bilo špekulacija pre privatizacije.

Govoreći o ulaganjima novca od prodaje "Telekoma" on je precizirao da će sredstva pre svega ići za izgradnju autoputeva u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kako bi se olakšao dolazak investitorima, koji se sada uglavnom lociraju uz Koridor 10, jer su im potrebne dobre komunikacije.


"Pre svega moraće da se gradi jedan regionalni autoput od Pojata do Preljina, zatim od Beograda do Čačka, ka Sandžaku i Boljarima, kao i put u zapadnoj Srbiji od Rume do Loznice", precizirao je Dinkić.


On je dodao da je predviđeno i da deo novca bude usmeren za izgradnju puta koji će povezati Parćin sa Zaječarom i bugarskom granicom, jer bez toga nećemo moći da imamo ravnomerni ekonomski razvoj.


"Nekih stotinak miliona evra biće upotrebljeno za dokapitalizaciju najveće domaće poslovne banke -Komercijalne banke, koja je trenutno druga u Srbiji po nivou plasmana kapitala, a prva po nivou štednje u jakoj konkurenciji stranih banaka. Moramo da dokapitalizujemo tu banku da bi Srbija i dalje zadržala većinski paket akcija u njoj", objasnio je Dinkić.


On je dodao da će o tome odlučivati vlada, ali da bi bilo dobro da se i parlament pita za tu odluku. "Taj budžetski fond će biti izdvojen i moći će čitava javnost tačno da zna za koje projekte se novac troši i kojom dinamikom, što znači da sigurno neće moći da se troši za tekuće rashode, već isključivo za kapitalne", istakao je on.

Parama od "Mobtela" plaćen dug

 

Dinkić je rekao da su sredstva od "Mobtela", u vreme kada je on bio ministar finansija, najvećim delom upotrebljena za vraćanje velikog dela duga - 320 miliona evra Svetskoj banci. Tada je usvojen i rebalans budžeta za 2006. godinu sa projekcijom za 2007, a 1,2 milijarde evra stavljeno je u kapitalne projekte, od kojih 400 miliona evra za Koridor 10, podsetio je on.

"Problem je bio što su došli izbori i druga vlada, koja nije poštovala zakon koji je prethodna skupština usvojila i novac nije iskorišćen za šta je namenjen, a projekti su napravljeni tek ove godine", dodao je Dinkić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online