Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.09.2010.
21:13
Vestionline A

Vlada pomaže građevinskoj industriji

Vlada Srbije usvojila je paket mera kako bi pomogla građevinskoj industriji u visini od oko 10 milijardi dinara, izjavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. Odobreno je 117 projekata, najviše iz Vojvodine i Beograda, a narednih nekoliko dana očekuje se da pristignu i budu kompletirani projekti iz ostalih delova Srbije.

Prema Dulićevim rečima, namera Vlade jeste da se "veštački podstakne tražnja za stambenim i drugim objektima".


"U Vojvodini je odobreno 11 projekata u ukupnoj vrenosti od skoro šest miliona dinara, u Beogradu 10 projekata sa nešto više od četiri miliona dinara", rekao je Dulić.

Hoće li Vladine mere sprečiti najavljeni štrajk u građevinarstvu?

On je rekao da će 80 odsto sredstava biti obezbeđeno sredstvima banaka, a po 10 odsto iz republike, odnosno lokalnih samouprava i naručioca posla, dodajući da je rok varaćanja pet godina.


"Pomoću ovim projekata izgradićemo ili rekonstruisati mostove, sportske objekte, stadione, stambene, zdravstvene, kulturne objekte", naglasio je Dulić.


Dulić kaže da građevina nije smo u problemu u Srbiji, već i u celom svetu.


"Pad tražnje nekretnina i pad tražnje građevinskih proizvoda je dovela do toga da u nekim zemljama aktivnost građevinskog sektora je u ovoj i prošloj godini pala za 50 odsto", precizirao je Dulić.


On je izjavio da je do danas u Evropi više od 5.000 radnika izgubilo posao, dodajući i da je u Srbiji taj broj veliki.


"Vlada Srbije je nizom mera pokušala da popravi situaciju u građevinskoj industriji i na ovaj način pokušaćemo da zaposlimo građevinski sektor", istakao je Dulić.

Podržao štrajk građevinara: Oliver Dulić

Projekti će se raditi po veoma strogim uslovima, kaže on i dodaje da će morati da bude usposlena domaća operativa.


"Za ove projekte primenjivaće se rešenje za javne nabavke iz Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima svetske ekonomske krize koji će podrazumevati direktno pogađanje sa izvođačima, a gde je naručilac posla u obavezi da pozove najmanje 10 izvođača", rekao je Dulić.


Govoreći o štrajku upozorenja građevinskih radnika, koji je održan u sredu, Dulić je naglasio da je Vlada izmirila sva dugovanja prema građevinskoj industriji.


"Vlada Srbije je još na početku mandata izmirila više od 300 miliona evra duga prema putarima. Dugava ima samo na lokalnom nivou", rekao je Duliuć.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online