Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
15:25
Vestionline A

Donošenje programa ekonomskih reformi u dijalogu sa privredom

Privredna komora Srbije i Ministarstvo finansija organizovali su prezentaciju Programa ekonomskih reformi i preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021, koje će, kako je istakao Marko Čadež, predsednik PKS doprineti daljem unapređenju privrednog ambijenta i stvaranju povoljnijih uslova za lakše, bolje, efikasnije, transparentnije i, uz manje troškove, konkurentnije poslovanje naših kompanija.

Tanjug
Siniša Mali i Marko Čadež

Čadež i ministar finansija Siniša Mali pozvali su predstavnike kompanija da daju svoje predloge kako bi Program ekonomskih reformi bio što kvalitetniji, primenljiviji,  donet u dijalogu sa poslovnom zajednicom.

- A što naše reforme budu uspešnije, strategije, politike i mere koje budemo donosili efikasnije i usklađenije sa standardima i principima razvijenih evropskih ekonomija, bićemo ne samo bliži pozitivnim ocenama Brisela, već će nam okruženje biti podsticajnije za poslovanje i velikih i malih i srednjih preduzeća, za razvoj preduzetništva, za primenu inovacija - istakao je Čadež na skupu u Palati Srbija.

- Od 2012, kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU, zaključno sa 2017. naš robni izvozni učinak na svetskom tržištu povećan je za 72,3 odsto, a u  zemlje EU za 85,6 odsto uz smanjenje deficita u robnoj razmeni sa evropskim zemljama za 40,3 procenta - istakao je Čadež.

Ukazao je na značaj elemenata reformskog paketa, a to je sektorski pristup prilikom donošenja nove strategije industrijskog razvoja i industrijske politike, razvoj digitalne ekonomije, ulaganje u ljudski kapital.

Predsednik PKS je podsetio da je proteklih dana u parlamentu usvojen paket zakona, kao rezultat unapređenog dijaloga vlade i privrede i razumevanja za inicijative Privredne komore Srbije u procesu zastupanja interesa svojih članica.

- Izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, neke od ovih dažbina su ukinute, smanjeni su njihovi iznosi ili su promenom način obračuna umanjeni troškovi za proizvođače više desetina pojedinačnih proizvoda. Po Zakonu o ulaganju, izjednačene su domaće i strane kompanije: i domaće su oslobođene carina pri uvozu mašina koja predstavLjaju ulog u osnovni kapital. Uz ukidanje praga za marketinške troškove kompanija, izmena zakona o porezu na dobit, uvažena su naša i zalaganja PKS za podsticaje, odnosno olakšice privredi na ime ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj - objasnio je Čadež.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Program ekonomskih reformi najvažniji dokument za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021. godine i da Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politiku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto.

Ministar je naglasio da će u sprovođenju najvažnijeg dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.

- U naredne tri godine ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-a još agresivnije - poručio je Mali.

Za narednu godinu, naveo je ministar finansija, planiran je rast od 3,5 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću za redom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit. 

Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-a, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra. Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanje mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.  Uz mere koje će pospešiti rast BDP-a su i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali.

Privrednici svoje predloge na Program ekonomskih reformi 2019-2021 dostaviće udruženjima PKS nakon čega će biti prosleđeni Ministarstvu finansija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online