Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.09.2018.
13:47
Vestionline A

Dinamični razvoj regiona Zapadnog Balkana do 2030. - (ne)realnost?

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu – Istočnoevropska asocijacija nemačke privrede (OA) organizuje regionalnu konferenciju o političkim, privrednim i društvenim perspektivama u zemljama Zapadnog Balkana pod nazivom Zapadni Balkan 2030 – Vizije. Želje. Realnost.

Voja Sekulić
Tomas Šib

26. i 27. septembar 2018. godine, hotel Crowne Plaza, Beograd Zemlje Zapadnog Balkana predstavljaju važan region za Evropsku uniju u političkom, ekonomskom i bezbednosnom smislu.

Na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan koji je održan 17. maja 2018. godine u Sofiji, EU je usvajanjem deklaracije potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i intenziviranje svog angažovanja na svim nivoima radi pružanja podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regionu.

U Sofijskoj deklaraciji navodi se da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuju ljudska prava manjina.

Da li će se ispuniti svi ovi ciljevi u nekom razumnom vremenskom periodu? Da li je to ta 2030. godina? Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) i Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu takođe zastupaju interes jačanja ekonomske saradnje u regionu, kao i saradnje između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

U cilju pronalaženja rešenja, alternativa i novih vizija Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) i Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu - Istočnoevropska asocijacija nemačke privrede (OA) organizuju konferenciju "Zapadni Balkan 2030 - Vizije. Želje. Realnost", zamišljenu kao svojevrsno "putovanje kroz vreme" i predviđanje budućnosti razvoja zemalja Zapadnog Balkana do 2030. godine.

Konferenciju će otvoriti ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, predsednik Nemačko-srpske privredne komore dr Ronald Zeliger i predsedavajući Radne grupe za istočnu Evropu Istočnoevropske asocijacije nemačke privrede (OA) Januš Kulik.

U brzim, jednočasovnim panel diskusijama predstaviće se različite vizije privrede, politike i civilnog društva. Eksperti iz regiona zajedno sa ekspertima iz Nemačke izneće stavove i perspektive o spoljašnjim uticajima, povezanosti, digitalizaciji, budućnosti demokratije, kao i o odlivu odnosno prilivu mozgova u regionu Zapadnog Balkana.

Regionalna konferencija biće zatvorena proslavom 15-godišnjice programa stipendija Fondacije Zoran Đinđić kojoj će prisustvovati premijerka Ana Brnabić i direktorka fondacije Ružica Đinđić.

Oko 700 stipendista iz sedam zemalja regiona Zapadnog Balkana bilo je uključeno u ovaj program, koji uz Fondaciju Zoran Đinđić koordinira Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu, uz finansijsku pomoć nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Ulaz je besplatan.

Više o konferenciji na https://www.westbalkan2030.com

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online