Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
12:09
Vestionline A

Svetska banka: Plaćenje poreza u Srbiji olakšano

Srbija je dobila najbolju ocenu u celom regionu istočne Evrope i centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava, pokazuje izveštaj Svetske banke "Paying taxes" za 2018. godinu, koji je danas predstavljen u Beogradu.

Promo
Prema indikatoru plaćanja poreza, Srbija se nalazi na 82. mestu na listi od 190 zemalja sveta

Plaćanje poreza u Srbiji lakše je nego pre pet godina, zahvaljujući upotrebi novih tehnologija u poreskoj administraciji, ali ima prostora za dalje unapređenje, ocenjuje se u izveštaju, koji je Svetska banka izradila u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom Prajsvoterhaus Kupers (PwC). 

U izveštaju se navodi da je vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013, i da je broj plaćanja na šalterima prepolovljen sa 67 na 33 u toku istog perioda, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji.

Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 posto, što je neznatno ispod svetskog proseka od 40,5 procenata.

Prema indikatoru plaćanja poreza, Srbija se nalazi na 82. mestu na listi od 190 zemalja sveta. 

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan i centralnu Evropu Tomas Lubek je ukazao da Srbija ima dobar rezultat u indeksu koji meri vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza, ali da postoji prostor za dalji napredak.

- Oblast plaćanja poreza je izuzetno važna, jer ako imate jednostavnije procedure za izvršavanje poreskih obaveza, posebno za male subjekte, imaćete i veći procenat kompanija koje ne posluju u sivoj zoni već u zakonom dozvoljenoj zoni - istakao je Lubek.

Centralno mesto u ovogodišnjem izveštaju zauzima tehnologija, koja prema rečima Toma Dejna iz kompanije PwC Britanija, olakšava život poreskim obveznicima, ali i poreskim vlastima u smislu toga da poreznici sada plaćaju porez onlajn i tako dobijaju mnogo više informacija.

- Uočavamo veliki napredak u Srbiji u proteklim godinama, u smislu skraćenja vremena potrebnog za izvršavanje poreskih obaveza, jer kompanije sada najveći deo poreza mogu platiti onlajn. Broj plaćanja je značno pao u poslednje tri godine - kazao je Dejn.

Branka Rajičić iz kompanije PwC Srbija je istakla da je ovo prvo regionalno predstavljanje izveštaja posle globalnog predstavljanja izveštaja prosle nedelje u Dubaiju.

Primena tehnologije od strane poreskih obveznika i administracije je, kako se navodi u izveštaju, uticala na smanjenje opterećenosti izvršenja poreskih obaveza za firme u Srbiji.

Dodaje se da je Srbija preduzela kontinuirane napore u proteklim godinama kako bi poboljšala poslovnu i investicionu klimu u zemlji, a da je to imalo efekta pokazalo se kroz znatno poboljšanu poziciju Srbije na Duing biznis listi.

Ti napori, u kombinaciji sa političkom stabilnošću, uspešnom konsolidacijom fiskalnog deficita, tekućom reformom javne administracije i strukturalnim reformama, doprineli su značajno stabilnom rastu lokalne ekonomije i učinili su Srbiju znatno lakšom destinacijom za poslovanje.

Srbija je na pravom putu da stvori transparentan i efikasan poreski sistem, zbog čega se u budućem periodu očekuje nastavak reformi u tom smeru, što će znatno uticati na dalji napredak, zaključuje se u poglavlju izveštaja o Srbiji.

Na regionalnom predstavljanju izveštaja Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju izneti su detaljni rezultati analize o poreskim režimima u 190 zemalja sveta iz globalne i lokalne perspektive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online