Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.06.2017.
16:24
Vestionline A

Mlekara Šabac gradi fabriku u Rusiji

Mlekara Šabac počeće izgradnju fabrike u Rusiji, a postrojenje će biti gotovo za šest do osam meseci, najavio je danas predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež na panelu "Srbija-Rusija: Mogućnosti ekonomske saradnje", koji je održan prvog dana Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Tanjug
Marko Čadež na panelu "Srbija-Rusija: Mogućnosti ekonomske saradnje"

- Mlekara Šabac koja 75 odsto belog sira izvozi na rusko tržište, završila je pregovore za izgradnju fabrike u Rusiji. Postrojenje će kada bude završeno, moći da proizvodi 450 tona mleka dnevno, što je kapacitet u rangu sa najvećim balkanskim mlekarama. To su sjajne vesti i smer u kome želimo da idemo - istakao je Čadež, na panelu koji su organizovali PKS i agencija Tanjug, kao deo zvaničnog programa peterburškog  Foruma.

Predsednik PKS ukazao je da sve više srpskih kompanija izvozi u Rusiju, a širi se i lista proizvoda koji nalaze kupce na ruskom tržištu. Prošle godine u Rusiju je  izvozilo  815 naših firmi, a  izvezli smo  1341 različit proizvod. Raste i vrednost izvoza u Rusiju, tako je na primer, izvoz lekova skočio za 60 odsto, a  automobilskih guma za 30 procenata, istakao je Čadež.

Kako je objasnio, oživeli su mehanizmi saradnje i ekonomska dinamika između sektora, a Forum u Sankt Peterburgu odlična je prilika da se čuju saveti od ruskih saradnika koji mogu pomoći poboljšanju ekonomske razmene Srbije i Rusije.

- Veliki problem nam je organizovaniji pristup u nekim sektorima, sama logistika i nastup na ruskom tržištu, značila bi nam pomoć u tim oblastima kao i u tome na koje regione se treba fokusirati - rekao je Čadež.

- Treba da razradimo i dalje mogućnosti za transport u Rusiju preko Dunava i želim da se na takve, konkretne, stvari fokusiramo ovih dana - zaključio je Čadež u Sankt Peterburgu.

Tanjug
Ivica Dačić na Forumu u Rusiji

Ivica Dačić, vršilac dužnosti premijera Srbije i šef diplomatije, koji predvodi delegaciju na Forumu u Sankt Peterburgu, najavio je nastavak aktivnosti na daljoj liberalizaciji trgovine sa Rusijom.

- Nastavićemo da radimo u dogovoru sa Rusijom na otpočinjanju pregovora i sa Evroazijskom ekonomskom unijom da se slobodna trgovina odnosi na ceo savez - naglasio je Dačić.

Tanjug
Dačić i Rogozin dogovorili saradnju

Dmitrij Rogozin, potpredsednik Vlade Rusije istakao je da je važno da se bliske duhovne veze između Srbije i Rusije  transformišu u ekonomski pragmatizam.

- Srbija ima potencijal u vezi sa poslovanjem u EU, ima veliku dijasporu. Ima svoje kompetencije u oblasti izgradnje, poljoprivrede i ima strateški položaj na Balkanu koji omogućava da se realizuju veliki energetski i drugi projekti. Ona ima potencijal da zainteresuje susedne zemlje, ali i zemlje južne Evrope - rekao je potpredsednik Vlade Rusije.

Kopredsedavajući Poslovnog saveta Srbija-Rusija Branislav Grujić istakao je da je Srbija interesantna za investiranje i pozvao ruske biznismene da iskoriste mogućnosti koje nudi naša zemlja. Cilj je, kako je dodao, da se podstakne dolazak privatnog kapitala. Srbija je danas zemlja u koju može da se investira, stvara profit, a profit je u biznisu mera uspeha, naglasio je Grujić.

Privredna komora Srbija i Razvojna agencija Srbije organizovale su učešće domaćih kompanija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. U okviru Foruma otvoren je Nacionalni paviljon Srbije na kome se predstavljaju domaće kompanije. Paviljon zauzima 250 kvadrata centralnog sajamskog prostora, odmah pored centralnog štanda uprave grada domaćina, a privredu Srbije predstavljaju Srbijagas, PSP Farman, Er Srbija, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom Srbije, Energoprojekt, Hipol Odžaci.

Glavna tema ovogodišnjeg SPIEF-a je "Postizanje nove ravnoteže na globalnoj sceni", a ovogodišnje zemlje partneri i gosti su Srbija i Indija kojima se posvećuje posebna pažnja. 

Forum je jedna je od najprestižnijih poslovnih manifestacija u Rusiji, koja će ove godine okupiti oko 50.000 učesnika, zvaničnika, biznismena i eksperata iz celog sveta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online