Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.05.2017.
17:22
Vestionline, b92 A

NBS jednim klikom poslala 175.000 evra - prevarantu

Narodna banka Srbije je žrtva sajberkriminala - 175 hiljada evra završilo je na računu sa lažnog mejla.

pixabay.com
Jedan pogrešan klik

IT stručnjaci objašnjavaju da 100-procentna zaštita na mreži ne postoji, ali da postoje brojne mere kojima se takve prevare mogu sprečiti.

Pecao prevarant i upecao NBS...liči na početak nekog vica, ali prestaje to da bude kada je jednim klikom NBS ispunila želju vrednu 175 hiljada evra i nasmejala samo jednu osobu. 

"U ovom trenutku nismo u stanju da Vam pružimo bliže informacije u cilju neometanog vođenja istrage. NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima došlo do pokušaja da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru koji posluje u sklopu Narodne banke Srbije, a povodom plaćanja po osnovu faktura inodobavljaču", saopštili su iz NBS. 

I dok NBS negira da je pretrpela sajber-napad, priča ide ovako: hologramska folija koja se koristi u zaštiti novčanica i dokumenata kupljena je uplatom na račun u poljskoj banci. Međutim, imejl sa tim uputstvima NBS nije dobila od kompanije sa kojom inače sarađuje, već od prevaranta koji je iskoristio imejl dobavljača, ali je u adresi promenio jedno slovo, pa je novac završio samo na njemu poznatom mestu. 

- Ako imate klijente i saradnike sa kojima imate poverljivu poslovnu komunikaciju morate da vodite računa i uvek proverite da li je sve to autentično i jedna od preporuka da ručno kucate linkove. I naravno postoji tehnološka zastita - softveri koji umeju da prepoznaju neke šablone skeniranjem mailova - kaže Ivan Jelić IT stručnjak. 

Tzv. fišing prevara nije ništa novo. NBS prošla je daleko bolje nego recimo centralna banka Bangladeša koja je prošle godine preko mreže opljačkana za 81 milion dolara. 

Samo u poslednje tri godine šteta od internet prevara iznosi 5,3 milijardi dolara. Prevareni subjekti su u proseku gubili 218 hiljada dolara. 

- Stopostotna zaštita ne postoji i tu internet i informacione tehnologije nisu ništa drugačije od realnog života, ali u zavisnosti od toga kakve korake za prevenciju preduzimate i kako sebe i zaposlene edukujete smanjićete šanse da se nešto loše desi - kaže Jelić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online