Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.05.2017.
12:03
Vestionline, Tanjug A

VIDEO: Poleteo prvi putnički avion napravljen u Kini

Prvi veliki putnički avion napravljen u Kini obavio je prvi probni let, koji će ostati upisan kao ključni događaj za ovu zemlju na njenom ambicioznom putu da konkuriše vodećim svetskim proizvođačima u avio-industriji.

Reuters
Putnički avion C919 moraće da prođe više testova kako bi dobio sertifikat kineskih vazduhoplovnih vlasti

Uskotrupni beli mlaznjak C919, sa zelenom i plavom prugom, uzleteo je sa međunarodnog aerodroma Pudong u trgovačkom centru Šanghaj, praćen usklicima više hiljada građana, izveštava agencija Frans pres.

Avion, koji je proizvela državna vazduhoplovna kompanija COMAC, predstavlja gotovo deset godina napora i rada ove fabrike s ciljem da se smanji zavisnost od evropskog konzorcijuma Erbasa i američkog diva Boinga.

Pre poletanja, televizijska stanica ČTV je objavila da će avion biti testiran na nadmorskoj visini od 3.000 metara, oko 7.000 metara ispod visine na kojoj se obavlja redovan let, i da će leteti brzinom od oko 300 kilometara na sat.

Avion je krenuo u 14:00 sati po lokalnom vremenu (6:00 časova po GMT) na jenoipočasovni let koji su pratili ministri, zaposleni COMAC-a, partnerske kompanije i mnogi drugi.

Letelica C919 sa dvostrukim motorom, čije ime kada se izgovara na kineskom znači „večan”, ima 168 sedišta za putnike, a unutrašnjost putničke kabine je slična kao i kod ostalih uskotrupnih mlaznjaka - po tri bela, baršunasta tapacirana sedišta sa obe strane centralnog prolaza.

Domet aviona je 5.555 kilometara, a kompanija je već dobila 570 narudžbina, gotovo sve od domacih avio-prevoznika.

C919 moraće da prođe više testova kako bi dobio sertifikat kineskih vazduhoplovnih vlasti. Kompanija COMAC sa sedištem u Šangaju takođe namerava da za avion obezbedi i potrebne sertifikate od američkih i evropskih regulatora.

Erbas i Boing procenjuju da će kineskim avio-kompanijama biti potrebno između 6.000 i 6.800 aviona, što će koštati oko hiljadu milijardi dolara.

Kina je sanjala o tome da proizvede vlastiti civilni avion još od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je počela rad na uskotrupnoj letelici Y-10, ali je projekat na kraju ocenjen nezavodljivim, tako da taj avion nikada nije ni ušao u upotrebu, javlja AFP a prenosi Tanjug.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online