Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.04.2017.
18:01
A. Vučićević - Vesti A

Dejan Popović: Najbolje je da koncesija propadne

Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" su 10. februara objavili javni poziv za davanje koncesije za tu kompaniju u trajanju od 25 godina. Rok za podnošenje ponude produžen je nedavno do 24. aprila kako bi zainteresovani koncesionari imali dovoljno vremena da analiziraju konkursnu dokumentaciju i dopune ponudu. Za koncesiju se prijavilo 27 kompanija, od kojih se dve nisu kvalifikovale za dalje učešće. Dejan Popović iz Nezavisnog sindikata Aerodroma ipak se nada da do koncesije neće ni doći.

A. Čukić
Aerodrom Nikola Tesla

Koliko je ovaj postupak javan?
- Zvanične informacije nemam. Jako mali broj informacija stiže do nas kao do sindikata. Mi jesmo uključeni u priču o koncesiji, što je sasvim normalno, i nadamo se da ćemo učestvovati u razgovorima sa potencijalnim koncesionarima. Ali za sada, sve stoji i čeka. Još uvek, iako prilično nerealno, nadamo se da do koncesije uopše neće doći.

Nemci ipak najbolji

Koga ipak priželjkujete za koncesionara?
- Ako baš mora, onda definitivno neko iz Evrope. Lično bih voleo da to bude Fraport. Oni su ozbiljna firma, koja ima dobro iskustvo iz Slovenije. Kupili su aerodrom u Ljubljani i on posluje jako dobro. Mi na aerodromu ne želimo da nas neko loše shvati, ali zabrinuti smo za naše ljude, želimo da dobijemo što bolje uslove, da naši ljudi što bolje prođu, i da imaju priliku da nastave da rade profesionalno kao i do sada.

Koliko je realna računica Vlade?
- Oni procenjuju da bi taj ko preuzme koncesiju trebalo da uloži između 710 i 750 miliona evra u narednih 25 godina. Nije još poznato kojim tempom bi to išlo, koja bi bila potencijalna ulaganja, da li bi se i kada gradile nove piste. Mnogo je toga nepoznato. Ali nije normalna priča da neko ko ovde dođe, a ima cilj da zaradi, uloži 750 miliona. To je ozbiljan novac, a kakva god da je kompanija u pitanju, svaki koncesionar ima cilj da što manje uloži, a što više zaradi. Sa sumama o kojima Vlada Srbije govori, ne znam ko bi se usudio da uzme aerodrom, jer bi teško uspeo toliko da prihoduje. Ako bi te sume bile realnije, to bi onda bilo moguće.

Zašto ste protiv koncesije?
- Mi smo od 2011. akcionarsko društvo, pa se postavlja pitanje da li akcionarsko društvo uopšte može biti predmet koncesije. Aerodrom postoji 55 godina. On je zlatna koka koju nije iskoristila ni prethodna ni ova vlast. Ima prostora da se zaradi, samo je pitanje koliko bi se neki potencijalni koncesionar uopšte bavio tim poslom i uložio trud u aerodrom. Ne postoji kompanija koja bi se više potrudila od samog vlasnika, tj države. Aerodrom posluje izuzetno dobro, a mi to praktično "prodajemo" na 25 godina. Ne koristimo sopstvene resurse. Postoji dosta problema koji bi morali da se reše pre nego što do koncesije dođe. Mislim da bi država od aerodroma imala mnogo veću korist kada ga ne bi dala "u zakup".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online