Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.12.2016.
14:29
Vestionline A

"Narodu neće biti bolje zbog novog budžeta, država mu uzima previše para"

"Sa novim budžetom mnogima neće biti bolje. Glavna mana predloženog budžeta što se previše novca uzima od naroda i uliva u državu", kaže ekonomista Milan Kovačević.

V. Sekulić
Milan Kovačević: Stanje se ne menja jer nekima odgovara

- Mnogima neće biti bolje, penzioneri će recimo manje dobiti u novčanike. Inflacija je veća od povećanja penzija. Oni koji se finansiraju iz budžeta, njima će biti bolje, 5-6 posto će biti povećane zarade. Previše se potencira smanjenje deficita, ali to direktno ne utiče na građane. Najviše utiče što je ovo ogromna preraspodela - kaže Kovačević.
 

Kako kaže, deficit se pokriva povećanjem zaduženja.

- Kada bismo sveli na nulu, onda bismo mogli stati sa zaduženjem. Nije bitno koliko ste zaduženi, nego koliko to vas košta. Mogli smo malo brže to promeniti. Vrlo je važno da je pre 100 godina država uzimala 10 posto, a danas je to kod nas polovina onoga što stvorimo. Budžet je kolosalna preraspodela onog što se stvori. Važno je bilo da gledamo da li oni koji dobijaju iz budžeta, da li može malo da uštedi da ostane malo i onima koji plaćaju poreze - kaže Kovačević.

- Mi stalno povećavamo poreske stope i osnovice - kaže Kovačević.

- Poreska uprava nije dobro organizovana, i potpuno je zanemarena. Zanemarena je obuka kadrova, korišćenje elektronike na raspolaganju - kaže Kovačević. 

Dodaje da se mora popraviti poverenje u porez.

- Propušteno je da se smanji broj ljudi da oni imaju veće zarade, a da oni ukupno daju manje novca. To bi bilo dobro da je u funkciji doprinosa građanima. Ali nije tako, naša država ima puno institucija koje ne doprinose dovoljno, a puno troše - kaže Kovačević.

- Porez se mora plaćati, ali građani moraju i da razumeju da ono što daju da će otići i u dobre svrhe  kaže Kovačević.

Kako kaže da nema mnogo prostora na smanjenja poreza, ali da veliki teret na zarade čine doprinosi.

Država loš vlasnik kapitala

Srbija se nerazumno zadužuje

- U domaćem zaduženju imamo veliku zbrku. Država plaća pet šest posto na svoj dug. Znači da građani finansiraju svoju državu. Nedostaje izvesnost. Penzionerima je privremeno smanjen deo penzije, ne zna se koliko privremeno. Bojim se da kod nas ne postoji dobra veza između politike i građana - kaže Kovačević.

- Ali tu imate jednu zamku. Propisano je da zarade javnog sektora neće preći 7 posto, a sada su dogovorili sa MMF da one mogu biti 8 posto. A za penzije ostaje 11 posto, to se ne menja. Ne zna se da li će ovih pet hiljada socijalne pomoći, da li će to otežati njihovo povećanje? - kaže Kovačević.

Kovačević kaže da je država "krajnje loš vlasnik kapitala i nekretnina".

- Ne postoji profesionalni pristup kapitalu i vlasništvu države. Nemamo ni dobro popisanu imovinu. Nismo ni mrdnuli, a tu se mnogo rasipa novac - kaže Kovačević.

Neki imaju koristi, pa se to ne menja, kaže Kovačević.

- Ima nevidljivih načina kako može da se koristi to što u nekom preduzeći imate položaj. Neophodno je popisati imovinu. Državni revizor treba da proceni svrsishodnost imovine, da li su transakcije trebale tako da se odvijaju - kaže Kovačević.

Kovačević dodaje da se država trudi da zaposli što više ljudi, i to pre subvencionisanja gde ima puno "štetnih ugovora".

- Previše u budžetu imam arbitrarnih isplata. Ne znaju se kriterijumi. To je na granici korupcije, kaže on.

- Ne sme biti prvi cilj zaposlenost. On je važan. Ali zaposlenost na zdrav način treba da proiziđe iz boljeg poslovanja - kaže Kovačević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online