Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.09.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

U Srbiji se radi za siću

U jeku nategnutih pregovora države Srbije, sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene sata rada koja iznosi 121 dinar, ili manje od evra, lider Ujedinjenih granskih sindikata Sloga Željko Veselinović otkriva za "Vesti" da je srpski rad jeftiniji čak i od sata rada u najnerazvijenijoj kineskoj regiji gde se zaradi 160 dinara ili 1,29 evra.

A. Čukić
Porazna statistika: Jeftiniji smo od Kineza

Srpsku bitku za povišicu u rasponu od pet, pa do manje od deset centi, stižu još porazniji podaci da su poslednje merene majske prosečne plate u Srbiji niže od mesečnih zarada u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Prednjači Slovenija sa 1.022 evra, sledi Hrvatska sa 755, pa Crna Gora sa 489, a ispred Srbije su i BiH sa 424, i Makedonija čiji je prosek 379 ili za dva evra viši od srpskog.

Koliko je situacija jadna govori i poslednje istraživanje da je sat radnog vremena u javnim preduzećima koja listom posluju sa gubicima skoro četiri puta plaćeniji u odnosu na srpski privatni sektor.

- Strašan podatak je da smo gori od najzaostalijih i da je situacija toliko loša u privatnom sektoru koji, puneći budžet, nosi sistem države. Naš sindikat je još 2009. godine tražio da odnos plata u javnom sektoru koji je bio jedan prema devet, odnosno minimalac 22.000 dinara (210 evra), a plate u državnom sektoru i 120.000 (1.200 evra), bude sveden na jedan prema pet. Uzalud, svaka vlast se pravila da nas ne čuje - pojašnjava sindikalni lider.

Friziranje statistike

Željko Veselinović sumnja u zvanične podatke o smanjenju nezaposlenosti u Srbiji.
- Deluje kao da se sve šteluje, pa i priče da je broj nezaposlenih ispod 16 odsto prvi put u modernoj istoriji, a na birou manje od 700.000 ljudi.
Pitamo se prema kojoj metodologiji kada znamo da 1,6 miliona radi, a ako je 700.000 jasno je i da je nezaposlenih i više od 35 odsto - kaže Veselinović koji smatra da se statistički podaci plasiraju u dnevno-političke svrhe.

Lekari i profesori u školama su, kaže, pali i ispod proseka, a teški gubitaši javna preduzeća Elektroprivreda Srbije imaju plate 80.000 do 100.000 dinara, kao i Srbija gas sa enormnim dugom i Telekom.

- Ta javna preduzeća su meka za udomljenje partijskih kadrova, pa su zato i sistematizacije radnih mesta potpuno neuređene, izmišljena su neka radna mesta. Kada bi se malo dublje istražilo, videli bi da je više hiljada ljudi koji ne idu na posao, a primaju plate, da radnici rade, a vrh firme se baškari. Gomila savetnika, pomoćnika, zamenika sa ogromnim platama, negde ih ima i više od stotinu i takvi će potpuno urušiti državu - kaže Veselinović.

Pokazuje se, kako ističe naš sagovornik, da niko ne namerava da reformiše javni sektor iako on guta ogromne pare građana.

- Partije se smenjuju na vlasti i to tako puštaju jer vrana vrani oči ne vadi - zaključio je naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online