Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.08.2016.
11:08
Vestionline, bbc A

Parče srpskog sira 3.720 €

Priču o nadaleko čuvenom siru koji se pravi od magarećeg mleka u našoj Zasavici, koja je najveća farma muznih magarica u jugoistočnoj Evropi, objavio je "BBC".

pixabay.com
Sir od magarećeg mleka je najskuplji na svetskom tržištu sira i mleka

Naime, taj naš sir nalazi se na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu, gde se može naručiti po 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira. 

O kolikom parčetu je reč da se samo naslutiti jer 50 grama magarećeg sira, koji se može poručiti preko sajta Zasavice, kod nas košta 60 evra, dok u luksuznijem pakovanju košta i 7.800 dinara. Pošto restorandžije imaju svoju posebnu računicu po kojoj je prodajna cena nekoliko puta veća od kupovne, a uz to se uračunava i daljina s koje proizvod stiže na sto, nije teško zaključiti da su procenili da upravo tih 3.720 evra košta parče najskupljeg sira na svetu proizvedenog u Zasavici. Uostalom, kod nas za litar magarećeg mleka treba izdvojiti 40 evra, a u Evropi 100. Na prvi pogled, reč je o velikoj svoti novca, ali oni koji znaju blagotvorno dejstvo tog mleka, ne libe se da ga kupe i odreše kesu. 

pixabay.com

Postupak dobijanja sira

Upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić objašnjava da je postupak dobijanja sira veoma komplikovan, da je samo magareće mleko skupo pa je samim tim skup i sir. Tvrdi da na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od ove u Zasavici, ali da se ona ne bavi proizvodnjom sira. Sir iz Zasavice je u centru interesovanja svetskih proizvođača sira već nekoliko godina, ali receptura koju ima naša farma magaraca i dalje je jedinstvena u svetu. Zbog čuvenog magarećeg sira i mleka, interesovanje za držanje magaraca u Evropi znatno je poraslo, a prošle godine je prvi put zaživelo i u Crnoj Gori, gde je otvorena mala farma tih životinja. 

Tehnolog proizvodnje magarećeg sira u Zasavici Dušan Kekuš objasnio je da se ceo proces obavlja ručno, a da bi se dobio kilogram magarećeg sira, potrebno je 25 litara svežeg mleka. 

- Jedna magarica dnevno može dati samo dva decilitra mleka pa je samim tim skup i sir. Zbog broja magarica na našoj farmi za godinu je moguće proizvesti oko 100 klograma magarećeg sira - rekao je Kekuš. 

Gruba računica pokazuje da za dve godine jedna magarica može dati od 35 do 40 litara mleka, zavisno od mlečnosti jer nisu sve ženke mlečno iste. To mleko ne mora termički da se obrađuje, već se posle muže stavlja u bočice od 200 do 500 grama i zamrzava. 

Našim potrošačima je samo magareće meso velika nepoznanica pa je samim tim i nedovoljno iskorišćeno, mada je ono po ukusu slično teletini, nema masnoće i izuzetno je zdravo. Pogotovo je zdravo magareće mleko jer ga stručnjaci smatraju najsličnijem majčinom mleku. Preporučuje se i za lečenje mnogih vrsta bolesti, pogotovo poznatog "magarećeg kašlja” kod dece, a danas ga mnoge svetski poznate kozmetičke kuće koriste za sprvljanje raznih krema, pomada i mleka za kupanje i prodaju po izuzetno visokim cenama.

POVEZANE VESTI

Subota 06.08.2016. 17:13
sad će u srbiji biti još više magaraca.
Subota 06.08.2016. 19:41
sad će u srbiji biti još više magaraca .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online