Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 08.03.2016.
13:39
Vestionline A

"Srbija kasni skoro 30 godina, još nismo stigli do 1989."

Selektor "Kopaonik biznis foruma" Dragan Đuričin kaže da su rezultati u 2015. dobri ali da nema razloga za slavlje jer ima još dosta da se uradi na putu reformi. Đuričin je dodao da Srbija još nije dostigla nivo BDP-a koji je imala 1989. godine.

Tanjug
Dragan Đuričin: Nismo stigli ni do 1989.

Đuričin je rekao da Srbija još ima neprilagođenu privredu i da dosta kasni u odnosu na EU, a razlog je, prema njegovim rečima, nerazumevanje globalnih trendova od devedesetih godina prošlog veka i precenjivanja svojih mogućnost.

On je rekao da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti razvoju industrijskih politika koje su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti. 

- Reč je o industrijskim politikama za prioritetne sektore sa razmenjivim proizvodima koje substituišu uvoz i povećavaju izvoz i u kojima države imaju trajne konkurentske prednosti - naveo je Đuričin koji je predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije. 

Prema njegovim rečima, industrijske politike su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti, infrastuktura, poljoprivreda, metalska industrija, automobilska industrija, tekstil i modu, kao i upravljanje otpadom. 

- Sektori sa konkurentskim prednosti su svakako energija, transport i logistika, drvo i nameštaj, kao i metalo-preradjivačka industrija - kazao je Đuričin. 

On je istakao da je "veliko ohrabrenje za reformatore je ICT sektor, prerada organske hrane i zdravstveni turizam". Đuričin je kazao da je izvoz ICT sektora Srbije, prema nekim podacima, 300 do 500 miliona evra godišnj i da je njegova procena da je taj izvoz i mnogo veći. 

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2016. 15:56
Kakve su to "reforme" kada se po Srbiji sire produkti stranih firmi (zapadnih, pretezno nemackih) dok su prozvodi domace privrede svesno gurnuti u pozadinu, cemu onda i rad i preduzimacka motivacija??
Utorak 08.03.2016. 14:33
Srbija kasni...........Kakva glupa tvrdnja. Nismo mi ti koi mogu da usporavaju ili ubrzavaju vreme a pogotovo je besmisleno juriti neku1989 tu godinu. Kao da ce to nesto pomoci. Ajmo onda da jurimo 1340 ilineke od tih godina. Tada nije bilo ni : albanske, ni bosnjacke, ni Crnogorske, ni hrvacke , ni makedonske drzave a ni nacija. Sve bila Srbija. Ako vec oce da pomognu onda neka kazu: Oslobodimo se od okupacije. Uvedimo red u policiju , sudstvo , vojsku. Zbacimo ovaj rezim i sve one koi su ucestvovai u rusenju drzavnosti i unistavanju privrede ,placki i uklonimo zauvjek sa politicke scene. A ne. Oni bi da mi i dalje jurimo duha iz 1989 te sa rasklimanim kolima i kovijasima( premijerima) koi niti puta vidi niti zna kuda ovaj narod stremi i treba da ide. Vozi nas pomocu automacke navigacije koju su programirali nasi "partneri" u nekoj silikonskoj dolini. Vostani Serbie...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online