Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 30.12.2015.
22:43
rs.sputniknews.com A

Ni smicalice MMF-a nisu spasile Ukrajinu od propasti

Međunarodni monetarni fond uložio je veliki napor za oporavak Ukrajine, ali pretnja od hiperinflacije u ukrajinskoj ekonomiji i dalje postoji, a zemlja se bliži bankrotstvu, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

Reuters
Džaba sve: Ukrajina na ivici bankrota

Nacionalna banka Ukrajine već je saopštila da je inflacija u zemlji ove godine porasla za više od 44 procenta, dok je prošle godine bila 24,9 procenata. Neumešna ekonomska politika, korupcija i građanski rat na istoku zemlje doveli su Ukrajinu na ivicu nacionalnog bankrotstva, navodi list.

Međunarodni monetarni fond je pokušao da uz pomoć pravnih smicalica zaustavi propadanje ukrajinske ekonomije.

Kako gašenje duga Rusiji ne bi postalo Damoklov mač nad glavom ukrajinske Vlade, MMF je na brzinu promenio svoja pravila, a sada ima mogućnost da odobrava kredite nelikvidnim zemljama, piše list.

Samo u ovoj godini Ukrajina je dobila oko deset milijardi dolara u vidu zajmova od MMF-a i drugih međunarodnih organizacija-donatora, koji ipak nisu uspeli da poboljšaju stanje u ekonomiji te zemlje.

Ako devalvacija bude nastavila da napreduje ovom brzinom, Kijev će uskoro iscrpeti ne samo novčane kredite nego i kredit poverenja, piše list.

U ovom trenutku Ukrajina faktički živi na račun kredita evropskih i američkih poreskih obveznika koje vlasti njihovih zemalja nisu pitale da li žele da ulažu svoj novac u ekonomski beznadežnu državu, piše autor teksta.

Katastrofalna ekonomska situacija preti da potpuno osujeti članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, za kojim toliko žudi ukrajinska Vlada.

Iskušenju kao što je stupanje u EU nisu dorasle ni Ukrajina ni sama evropska struktura, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

POVEZANE VESTI

Sreda 30.12.2015. 23:07
Oni odrzavaju Ukrainsku ekonomiju na infuziji jer se nadaju da ce im Ukraina jos trebati za rat protiv Rusije. Cisto finansiranje rata.
Sreda 30.12.2015. 23:18
" Не нападају Украјину због Јануковича већ Јануковича због Украјине ". Виктор Јанукович није желео Украјину у ЕУ и НАТО и САД су одмах потплатиле лудаке да изађу на улице и да скину Јануковича .Пара буши где бургија неће. Асад не жели да ММФ буде газда Сиријске плате и пензије и САД су одмах изазвали рат у Сирији .САД : " Завади па владај ".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online