Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.10.2015.
06:16
N. S. Preradović - Vesti A

Potpaljena lažna nada

Iako je proletos najavljeno da će novi menadžment Železare Smederevo čeličanu podići iz mrtvih i gubitke pretvoriti u dobit, to se nije dogodilo. Prema tvrdnji ekonomskog analitičara Milana Ćulibrka čeličana je u poslednjih pet godina nagomilala minus od 600 miliona evra, a gubitaka će biti i ove godine.

Reuters
Proizveli minus od 600 miliona evra: Železara Smederevo

Uprkos tome nedavno je i druga smederevska peć, a premijer je na svečanosti tim povodom požurio da se pohvali kako će ova peć napraviti "novi jedan odsto privrednog rasta za Srbiju". Najavio je i da je moćna kineska kompanija HBIS zainteresovana za čeličanu, te da su Kinezi voljni da ulože 300 miliona evra u njene pogone.

Tako se Smederevcima, koji su se nekad uzdali u Amerikance, danas nude Kinezi. Prema Vučiću, godišnja proizvodnja železare vredi 400 miliona evra, a uz paljenje druge peći ona će iznositi još toliko.

Ali ne lezi vraže, beogradska "Politika" je samo nekoliko dana nakon što je potpaljena druga peć, objavila da prva peć ide - na remont. To je potvrdio i Mileta Gujančić, lider Nezavisnog sindikata metalaca, ali i Peter Kamaraš, izvršni direktor Železare, koje je rekao da će popravka trajati "šest do devet meseci" i da će za to vreme čeličana raditi smanjenim kapacitetom.

Vest je izazvala pravu konfuziju, pogotovu nakon što je menadžer proizvodnje u čeličani rekao da će peć raditi bez obzira na remont. Razlika je "jedino" u većoj potrošnji koksa i energenata.

Bilo kako bilo, manji ili veći zastoj u proizvodnji je očigledan. Gubici će se i dalje gomilati, pa državi jedino prestaje da se nada da će Kinezi zaista investirati u srpsku čeličanu.
U to, međutim, ne veruje ekonomski stručnjak Mahmut Bušatlija.

- Najave da će Kinezi uložiti u železaru su mrtvo slovo na papiru, jer je strategija kineske spoljne trgovine jasna, a to je da izvozi robu i usluge, a ne da ulaže, i to u neprofitabilnu čeličanu - kaže Bušatlija za "Vesti".

Čudna rabota

Amerikanci, koji su prethodno držali smederevsku čeličanu i imali optimalne uslove za rad, pravili su gubitke po svakoj prodatoj toni čelika. Stoga čudi paljenje druge peći - kaže Bušatlija.

Ugovor i dalje tajna

Ministar privrede Željko Sertić uskoro bi mogao da se nađe na sudu zbog toga što menadžerski ugovor za Železaru Smederevo još nije objavljen. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave na čelu sa Kori Udovički najavilo je da će zbog toga pokrenuti prekršajni postupak protiv ministra Sertića.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.10.2015. 08:41
Све са овом влашћу је лаж , само још то да схвате њихови гласачи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online