Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.06.2015.
10:33
Tanjug A

"Nema ekonomskog rasta bez kvalifikovane radne snage "

"Država ne može da se osloni na carinske prihode i novac od drugih taksi da bi podstakla rast, već je za to potrebno bolje poslovno okruženje" kaže Dejan Šoškić.

Tanjug
Srbija mora da otvori nova tržišta: Dejan Šoškić

- Nema rasta bez kvalifikovane radne snage i zato je potrebno da imamo kvalitetno obrazovanje - rekao je bivši guverner Narodne banke Srbije i profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić na Ekonomskom forumu.

Takođe, rekao je on, važno je da se podigne kapacitet institucija, da one donose odluke samostalno, oslobođene političkog uticaja, kao i da se reši problem korupcije.

- Potrebno nam je i da političke izjave oko prioriteta budu jasne, a prioriteti bi trebalo da budu kvalitetno obrazovanje, povećanje institucionalnog kapaciteta i infrastruktura- rekao je Šoškić i naveo i da moramo da pokušamo da otvorimo nova tržišta gde nismo prisutni toliko, a koja su bila tradicionalna tržišta bivše Jugoslavije - Albanija, Bugarska, Rumunija, Turska.


Govoreći na panelu "Odakle će doći ekonomski rast", Šoškić je rekao da je neophodno da se zemlja drži van rizika od bankrota, ali to nije i dovoljno.

- Jedno je da se izbegne bankrot, a drugo da se razvoj omogući - rekao je on.

Prema njegovim rečima, fiskalna stabilnost i održivost su prvi uslov za bolji makroekonomski okvir, a važno je i ulaganje u infrastrukturu.

Šoškić je rekao da, u situaciji kada imate recesiju, privatni sektor je oprezan po pitanju investicija, pa onda vlada mora da podrži ekonomsku aktivnost kroz ulaganja iz budžeta. "Nekad to nije moguće zbog fiskalnih ograničenja", rekao je Šoškić.

On je rekao da su zanemareni preduzetnici koji mogu da počnu posao u podrumu pa da stignu do male ili srednje firme, a nekad i da naprave velika preduzeća.

Šoškić je naglasio da rast svakako nije moguć bez rasta kreditiranja, jer je većina investicija finansirana kroz bankarske kanale.

- Problem je i što je bankama u prirodi da odlažu davanje kredita kad je kriza, a to onda odlaže oporavak zemlje - rekao je Šoškić.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.06.2015. 10:46
Prema rečima Branka Dragaša jedini spas za Srbiju je BANKROT . Sve drugo je čisto mrcvarenje i dalje mučenje i naroda i države . Današnji "ekonomisti" jajare rade u korist Srpske štete i ko zna koga zastupaju u prodaji magle narodu . Šta će to običan čovek izgub.ti bankrotom ? Ništa jer i nema šta da izg.bi sve je izg.bio odavno . Bankrot bi mogao opasno da pokosi lopuže jer se zna kako su došli do bogatstva .
Utorak 09.06.2015. 18:10
Pa kako:imamo mi kvalifikovanu radnu snagu:sve sami menadžeri.Ma ne oslanjamo se mi više na ono što je staromodno i zaostalo:inženjeri,pravnici,ekonomisti,lekari,profesori itd.itd.Menadžeri:to je naša snaga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online