Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 25.02.2015.
04:39
N. S. Preradović - Vesti A

Soroš hoće i Galeniku

Američki biznismen Džordž Soroš želi da kupi srpsku fabriku lekova Galenika a preko svog fonda Kvantum stratedžik partners LTD navodno je još u oktobru poslao u Beograd pismo o zainteresovanosti, saznaje list "Danas".

Reuters
Američki biznismen zainteresovan i za lekove: Džordž Soroš

Soroš je pre nekoliko nedelja kupio Denjub fuds grupu u čijem vlasništvu su "Imlek", "Bambi", "Knjaz Miloš" i Subotička mlekara. Na javni poziv Agencije za privatizaciju Galenike prijavilo 15 potencijalnih kupaca.

Soroš je na tržište Srbije došao još u vreme Miloševića i to preko medija, kada je njegov novac bio presudan za neke novine, radio i TV stanice.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju kaže za "Vesti" da mu je "zanimljivo to što je Soroš odlučio da investira u realni sektor".

- Iako je poznat po ulaganju u medije to je njegova usputna delatnost, on se pre svega bavi plasmanima na finansijsko tržište. To što sada ulaže u Srbiju moglo bi značiti da je na pomolu valutni rat tj. pad vrednosti dolara pa on želi da novac premesti u realni sektor - navodi Pavlović.

Ulaganje u prehrambenu industriju, što je Soroš uradio kupovinom Denjub grupe, može da znači i nameru da se približi tržištu Rusije, smatra Pavlović.

Ekonomistu Midoraga Zeca ne čudi Soroševo zanimanje za farmaceutsku industriju "jer je to posao 21. veka".

- Farmacija, telekomunikacije sve su to poslovi koji nose dobit i to je dobro za investitora, a da li će biti dobro za državu zavisi od toga kakvu poresku politiku ima. Trenutno je oporezivanje na dobit u Srbiji svega 15 odsto, dok je u susednoj Hrvatskoj čak 35 odsto - kaže dr Zec.

Tako nisko oporezivanje na dobit nije dobro za državu jer onda nema novca za druge potrebe, od socijalne politike do obrazovanja. U Srbiji je mamac za ulagače jeftina radna snaga.

- Globalizam nameće da se poslovi premeštaju u Vijetnam, Kinu, Srbiju gde je ljudski rad najjeftiniji - navodi dr Zec.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.02.2015. 07:40
Ne moze biti jos dugo, uskoro dolazi i izdanje u kojem ce pisati "Umro Dzordzi Seros" i au pm jedno gomno manje!
Sreda 25.02.2015. 07:51
špekulant ljudskim životima
Sreda 25.02.2015. 08:22
Pametne države štite svoje nacionalne i vitalne resurse... samo se srbija i dalje ne odriče liberalnog koncepta... među poslednjima na svetu... kao što se i soc-komunističkog sistema nije odrekla sve dok se i poslednji izdanak kumrovačke škole nije presvukao u liberala... Je*bem ti sudbinu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online