Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.02.2015.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Guvernerka greje stopala bankara

Narodnom "Selo gori, a baba se češlja" mogao bi se okarakterisati najnoviji skandal srpske guvernerke Jorgovanke Tabaković koja u jeku protesta građana zbog enormnih kredita u švajcarskim francima, raspisuje tender za nabavku odmarača stopala zaposlenima u Narodnoj banci Srbije.

Fonet
Sve joj se može: Jorgovanka Tabaković

Ovo otkriće guvernerki je na skupštinskom zasedanju u lice sasuo poslanik Socijaldemokratske stranke Janko Veselinović, a ona mu uzvratila pitanjem da li to od nje traži da ne poštuje zakon i obavezu da zaposlenima za računarom obezbedi ovo pomagalo.

Krađa kao atentat

U septembru 2014. guvernerka je obelodanila da joj je u sobu u miločerskom hotelu Maestral upao nepoznati čovek i odneo neseser sa lekovima.
- Možda su hteli da egzekucija liči na prirodnu smrt. Infarktom od stresa ili zamenjenim lekovima. Ne znam. Možda - rekla je aludirajući na atentat, da bi ubrzo crnogorska policija uhvatila Imera Kerkezija, poznatog po krađama u elitnim hotelima.

- I građevinski radnik koristi šlem - odbrusila je Tabakovićeva koju je tabloid "Kurir" uslikao sa barberi maramom, navodeći da je za ovaj modni detalj iskeširala 350 evra, skoro jednu prosečnu platu u Srbiji.

Da guvernerku više od bolesnog dinara brine zdravlje zaposlenih u NBS dokaz je i konkurs za zakup sportskih terena težak skoro dva miliona dinara, baš u novembru 2014. kada je najstarijim građanima Srbije stigla prva penzija manja za deset odsto.

U rekreaciji zaposlenih tenisom i kuglanjem zaustavila je medijska halabuka. Međutim, nije mirovala, i već krajem prošle godine rešila je da odreši kesu za lekarsku ordinaciju čiji bi specijalista opšte medicine i medicinska sestra sedeli u NBS-u svakodnevno od 8 do 15 časova.

Ove zdravstvene akcije su, čini se jedino čime bi se mogla pohvaliti za mandata, jer joj rezultati ne idu u prilog. Raspoloživi podaci pokazuju da je u 2013. zabeležila gubitak od 44,4 milijarde dinara (skoro 400 miliona evra), dok se saldo za 2014. čeka. Evro je u proteklih godinu dana sa 114 dinara skočio na 123,73, ali poslovni promašaji i rasipnički gresi usred mera štednje, očito ne smetaju guvernerki da uredno primi platu čiji iznos u NBS ne žele da otkriju.

Spekulacije govore da seže na 680.000 dinara (blizu 5.500 evra), što je u ovom momentu 13,5 prosečnih srpskih plata.

Guvernerku su pratile i afere.

Jeseni 2013. objavljeno je da njena ćerka Milena dva puta nedeljno putuje na Master studije iz Novog Sada u Beograd o trošku novosadske filijale Republičkog zavoda za zdravstvo. Tabaković je htela da tuži medije koji su preneli ova saznanja, ali su je oni zaustavili objavljivanjem dokumenta o prevozu na račun građana.

Toma diplomirao kod Jorgovanke

Medijima je bila interesantno i zašto Tabakovićka, koja je diplomirala i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Prištini, nije govorila gde je stekla titulu doktora. Misteriju je razrešio Aleksandar Andrejević, rektor privatnog Univerziteta Edukons iz Novog Sada koji je, negirajući da je ovaj fakultet izdavao lažne diplome, s ponosom obnarodovao da je Tabakovićeva kod njih stekla titulu dr. Mediji su tada, podsećajući da je predsednik Srbije lično predložio Tabakovićevu za guvernera stekao "sumnjivu diplomu" na novosadskom Fakultetu za menadžment (FIM) 2007, a da je Tabakovićeva bila predavač od 2006. do 2007.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online